Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Torenia

Torenians låga, bulliga växtsätt och rikliga blomning tilltalar många. Den tillhör kanske inte de allra vanligaste och klassiska sorter att pryda balkong och täppa med men det finns en tjusning i det. Torenian går att ha både inne och ute men det som är viktigt är att den planteras i ett skyddat läge utomhus. De bulliga tuvorna får snart en tät matta av härliga små klockor som blommar utan uppehåll. Blommorna är ofta flerfärgade.

På uteplatsen kan man använda Torenian i krukor tillsammans med växter i andra nivåer, så kan man få en riktigt fin helhet. Det är också härligt med flera krukor i en grupp som planteras med en och samma växt för att skapa ett tydligt uttryck. Ställ krukorna i lä mot en vägg, i skydd från full sol och även regn och rusk. Den kan planteras inne mellan andra växter i rabatten för att bidra med färg och frodighet på låg nivå.

Torenian har fått sitt namn av en svensk präst, Olaf Torén, som gick i Linnés fotspår. Han upptäckte växten i Kina runt 1745: men den upptäcktes i Sydvietnam.

Torenian är lättskött och blommar frodigt på balkongen hela sommaren. Torenian finns i olika färgställningar och är i de flesta fall tvåfärgade, en färg inuti blomman och en eller ett par färger på kronbladen. Det är ibland kontrasterade färger eller färger som går ton-i-ton med varandra.

Till midsommar kan du frodas i rader av gult och blått. Kombinera den gärna med spännande gräs för att variera höjden. Torenian blir ungefär 25 cm hög. Den rosa är vacker till silverfärgade blad av olika slag, i grå krukor.

Det går ju faktiskt att måla balkonglådor för att göra de mer personliga eller om du bara är sugen på att pröva nya färgkombinationer för att följa en trend. Varför inte måla dem i cerise och plantera dem fulla med rosa eller gul Torenia. Lacka eller måla lådorna i glänsande silverfärg och plantera med blått och grått eller rosa och grått.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Så sköter du din Torenia:

  • Placeras ljust och i skyddat läge. Undvik direkt solljus.
  • Jämn vattning och svag näring under hela sommaren.

Några exempel på torenia

Torenia Blue Moon


Torenia Magenta Moon


Torenia Golden Moon
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB