Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ton i ton

Azaleor ton i ton med höstens trendiga färger.

När höstmörkret sänker sig därute - då kan du starta en färgexplosion inomhus. Azaleornas tid är här! Samtidigt som du får det finns inomhus, gör du en god gärning. När du köper azaleor nu under hösten - titta efter att de är märkta med Victoriafondens blå sigill. Då går två kronor av azaleans pris oavkortat till Victoriafonden.

Lagom till kampanjen lanseras tre nya azaleor som stämmer helt med vinterns trend. De tre skönheterna är Azalea 'Madame Troch' som är helt vit, den aprikosorange 'Lunterra' och så den allra senaste och färskaste nyheten på azaleahimlen - 'Hector' i kraftigt orangerött.

  • Vi blev så glada när vi såg att de nya azaleorna ligger helt rätt i tiden, säger Maria Lundren, en av de svenska azaleaodlarna. Eftersom azalean växter långsamt, tar det ju flera år att få fram nya sorter till försäljning, vilket gör det svårt att tippa färgernas popularitet.

  • De nya Vogel-azaleorna i vitt, aprikosorange och orangerött passar perfekt till trenden "Byzantine".

    Vinterns trend är uttänkt av trendmakare i samarbete med Flower Council of Holland. Det är ju i Belgien, Tyskland och Holland de stora blomsterodlarna av bland annat azalea finns.

    "Byzantine" innehåller lyxiga dekorationer, former inspirerade av orienten, siden, guld och brons, pärlor och paljetter.

    Det är ju inte fel att göra det lite ombonat och lyxigt inomhus när nordanvindarna drar förbi utanför stugknuten.

    De azaleor vi kan köpa nu under vintern är Vogel-azaleor med dubbla blommor i skyar över bladverket. Det känns verkligen lyxigt att få unna sig en sådan rik och slösande blomning med vintern i antågande.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Azalean är släkt med rododendron och kommer ursprungligen från bergstrakter mellan Kina och Indien. Idag odlas de som små sticklingar, främst i Belgien, men också i Holland och Tyskland. Där står de i växthus under vintern och ute på sommarhalvåret mellan två till fyra år, innan de sänds vidare till svenska odlare.

Här står azaleorna i två till fyra veckor i växthus med ca 22°C. När knopparna börjar slå ut levereras de till blomsterhandeln.

Det finns sorter som är formade som pyramider, ju äldre desto större. Extra lyxigt kan det kännas med en azalea uppstammad till ett träd.

I moderna lägenheter är luften torr. Höj luftfuktigheten genom att ställa azalean i en rejäl ytterkruka eller vacker skål. Vattna i botten på krukan, men se till att azalean inte blir stående i vatten. En till två deciliter vatten om dagen brukar räcka, berättar Maria Lundgren.

Sätt inte krukan ovanför ett hett element, hellre då en bit in i rummet där det är lite svalare. Vattna med ljummet vatten varje eller varannan dag, eller sänk ner plantan i ljummet vatten ett ögonblick när jorden känns torr.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB