Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tjuvstart på sommaren

Stenpartiplantor hör inte bara hemma i stenpartiet. I krukor, rabatter och planteringar kommer de små livskraftiga plantorna vackert till sin rätt. Och säsongen varar nästan hela året.

När koltrasten börjar sjunga inspirerad av vårsolen, då kliar det i fingrarna på trädgårds- och krukägare att komma i gång. Men det är riskabelt de första vårmånaderna att förnya vintertrötta planteringar i urnor och rabatter. Risken för stjärnklara nätter med frost är fortfarande överhängande, och det minskar chanserna för ett bra resultat.

Det finns lyckligtvis möjligheter för dem som absolut inte kan låta bli. Utbudet av stenpartiplantor som produceras för tidig utplantering är både stort och varierat. Stenpartiplantor som sorter av bräcka, Saxifraga hyb., aubrietia, Aubrieta hyb., strandtrift, Armeria maritima, gul fetknopp, Sedum acre och mossflox, Phlox subulata tål lite av varje. De har levt hela sitt liv under öppen himmel, och därför skall det till lite mer än lite frost för att slå ut dem. De är faktiskt fullständigt vinterhårdföra och kan fås i butikerna och planteras ut, så snart tjälen gått ur jorden från mars månad.

Stenpartiplantorna skall hållas fuktiga med detsamma efter utplanteringen, men så snart de har etablerat sig begränsas skötseln till ett minimum. Närings- och vattningsbehovet är begränsat, och får växtplatsen bara ordentligt ljus, växer plantorna snabbt till.

Efter en säsong som urnplantor har de ofta växt sig för stora, och det blir aktuellt med en flyttning till större förhållanden i en rabatt. Av samma skäl skall man inte plantera allt för tätt i rabatter och stenpartier. Det kan fort bli för trångt.

Väljer man att kombinera olika arter ur sortimentet med stenpartiplantor, kan man under blomningsperioden komma igenom hela färgskalan, men även utanför blomningstiden visar stenpartiplantorna sina goda sidor. Det fina bladverket bevarar nämligen sitt fräscha utseende året runt.


Stenpartiplantor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB