Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tio växter

Tio växter som du får att överleva utan gröna fingrar. Det finns massor av inomhusväxter som trivs alldeles utmärkt utan alltför mycket omsorg. Många av dem är aktuella under semestersäsongen, så ge dina krukväxter en semester i skuggan medan du själv njuter av sommarsolen.

Från Floradania

På sommaren är de flesta nog mer intresserade av att njuta av de soliga dagarna på terrassen eller i sommarstugan än att komma ihåg att vattna krukväxterna. Men även om vi tillbringar många timmar utomhus är det trevligt om hemmet fortfarande ser vackert och inbjudande ut med vackra krukväxter. Och det ena utesluter inte det andra.

"Växter som Sansevieria kan klara sig utan vatten i upp till en hel månad medan orkidéer bara behöver vatten en gång i veckan. Dessutom finns det massor av växter som uppskattar en lätt uttorkning mellan vattningarna och ändå bidrar med vackra blommor och mönstrade blad, dvs. de livar verkligen upp hemmet", säger marknadsföringskonsult Anna Marie Nielsen från Floradania Marketing A/S.

Det finns alltså ingen anledning att vara rädd för att växterna dör i sommarvärmen om man bara har ljuset och värmen i åtanke och går förbi med vattenkannan då och då. Många växter mår faktiskt bäst av att få vara i fred, så att de kan koncentrera sig på att bilda blommor och blad i många färger.

Köttiga blad lagrar vattnet
En av växttyperna som mycket väl överlever att bli bortglömd bort är suckulenter och de är ett säkert kort i de flesta hem. De lagrar vatten i de köttiga bladen och far därför inte illa av att torka ut mellan vattningarna. De tycker faktiskt inte om för mycket vatten runt rötterna. Suckulenter kan stå överallt i hemmet och om de exempelvis används som dekorationer i små tablåer blir de spännande, gröna skulpturer.

Gröna växter kan mycket väl trivas i hallar, korridorer och badrum och medverka till ett bra inomhusklimat med sin luftrenande effekt. De blommande och mer skötselkrävande växterna mår bäst av att stå i de rum man vistas mest i. Och under semestern finns det säkert en omtänksam själ som får syn på dem och kommer ihåg vattningen.

Alla kan sköta en växt
"Det är inte en hel vetenskap att ha krukväxter och det kostar heller inte särskilt mycket att köpa spännande växter som ger liv och skapar stämning. Det är inte bara mormor som klarar av att sköta dem och det finns väldigt många vackra och lättskötta växter för alla årstider", poängterar Anna Marie Nielsen.

Idag utnyttjas hemmet också ofta som ett slags visitkort för att signalera vår personliga stil och smak och här kan växterna bidra till att ge ett positivt intryck av ett hem med en genomförd stil.

Växter som förnyande element
Det finns många spännande växter som har mycket att erbjuda och som kan understryka rummets inredning och atmosfär, oavsett om det präglas av det romantiska eller det stilrena. Växter kan klä både det mönstrade underlaget, den eleganta lila ytterkrukan med ett stänk av guld eller silver samt den neutrala ytterkrukan som matchar växter med marmorerade blad.

Med lite mod och känsla för färgkombinationer kan några få ändringar ge hemmet ett nytt och fräscht utseende som kan göra dig glad när semestern är slut och du har flyttat tillbaks in till krukväxterna.

Tio lättskötta växter

 • Adenium obesum, ökenros. Trivs bäst i direkt sol, gärna i söder- och västerfönster. Säsong från maj till september

  • Aeschynanthus marmoratus. Ska torka ut rejält mellan vattningarna. Säsong hela året.

  • Bowiea volubilis, klätterlök. Ska stå på ljus plats, gärna i direkt sol. Tål uttorkning. Säsong hela året.

  • Ceropegia woodii, lyktranka. Ska stå på ljus plats, gärna i direkt sol. Säsong hela året.

  • Dischidia ruscifolia, 'Million Hearts' Trivs bäst i halvskugga, tål lätt uttorkning. Säsong hela året.

  • Gerrardanthus macrorhizus. Vid uttorkning avstannar knölens tillväxt. Knölen kan bli upp till 50 cm.

  • Hatiora bambusoides. Ska stå på ljus plats, gärna i direkt sol. Säsong hela året.

  • Hoya bella, liten porslinsblomma. Ska stå på ljus plats, men inte i direkt sol. Tycker om en lätt uttorkning mellan vattningarna. Säsong hela året.

  • Phalaenopsis, orkidé. Tål ljus, men inte direkt sol. Säsong hela året.

  • Sansevieria cylindrica. En skulptural växt som tål såväl ljus som skugga. Säsong hela året.


Aeschynanthus marmoratus. Ska stå på ljus plats och vattnas måttligt. Växten ska torka ut mellan vattningarna. Säsong hela året.


Adenium obesum, ökenros


Bowiea volubilis, klätterlök


Dischidia ruscifolia, 'Million Hearts'


Gerrardanthus macrorhizus


Hatiora bambusoides

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB