Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tidlöst tegel i hälsoträdgården

Från väg 11 utanför Gärsnäs i södra Skåne ser Haven Österlen inte så imponerande ut – men innanför grindarna prunkar träd och växter i krukor och rabatter. Och i den muromgärdade hälsoträdgården trivs medelhavsväxter tillsammans med blommor ”från mormors tid”.

– Teglet ackumulerar värmen och det skapar ett behagligare klimat, berättar Inger Blomgren Larsson, som driver Haven Österlen och som designat anläggningen.

Tegelmurarna skärmar effektivt av både insyn och vindarna från den skånska slätten och inne i själva hälsoträdgården märks friden och stillheten. I mitten porlar en fontän och platsgjutna gångar i de fyra väderstrecken ramar in rabatterna. De gulröda tegelväggarna får mjuka former med hjälp av absider, burspråk, där man kan sitta och meditera eller läsa en bok. De ger också en ibland välbehövlig skugga.

Inger Blomgren Larsson är illustratör i botten och hon har arbetat med form och formgivning i många år. Den här delen av Haven ritade hon för två och ett halvt år sedan och hon erkänner att hon ”knyckt från historien”.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

– Så här har ju perserna, grekerna och romarna byggt trädgårdar i tusentals år, säger hon. Till och med teglet är gammalt. Det kommer från en nedlagd skola i Trelleborg och från Maglarps kyrka, som fick stå i hundra år innan den revs. Men man kan naturligtvis välja nytt tegel också i en färg som passar till sitt hus.

Vi går runt i anläggningen och hon pekar ut olivträd, fikon, oleander, lager, pepparrot och dansk skeppsek. I en annan rabatt växer medicinalväxter som digitalis (mot hjärtbesvär), belladonna (ögondroppar) och blåsippa (mot leverbesvär). Blåbär, fänkål, rabarber och svarta vinbär samsas med klassiska sommarblommor.

– Det här påminner mycket om mina tanters trädgårdar, och jag har tyckt om att jobba med trädgårdar sedan jag växte upp, säger Inger.

Haven Österlen är en inspirations- och rehabiliteringsträdgård och det finns en butik för den som vill köpa med sig olika sorters växter. Nyligen firades en stor bröllopsfest i den blomstersmyckade konferenslokalen och här hålls ofta seminarier.

Trädgården är livet!

Haven är också en praktisk och jordnära filial till RMS i Simrishamn, en rehabiliteringsmedicinsk klinik specialiserad på smärtrehabilitering, och där Ingers man Svante Larsson leder verksamheten. I genomsnitt åtta personer per dag får komma till Haven Österlen som en del av sin rehabilitering. Just nu samarbetar kliniken, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten i ett EU-projekt som ska hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Enligt Inger har man nått goda resultat – omkring 20 procent har kunnat återvända även om det ibland har fått ta tid.

– En trädgård är ungefär som livet, ler hon. Man kan misslyckas, man får göra om – och ibland bara blomstrar det.

Mer information om tidläst tegel kan du hitta på tegelinformation.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB