Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tid att reflektera!

Efter en kall och mörk vinter står vi där, på våren i det bleka solljuset och börjar drömma om grönska i trädgården, på balkongen, terrassen eller i kolonin. Vi känner suget komma efter att så, planera, påta och plantera. Det är nu vi ska dra nytta av förra säsongens erfarenheter och upplevelser. Men kommer vi ihåg hur det var?

Av Katarina Kihlberg Nu är en utmärkt tid för reflektion! Sätt på en kanna te eller kaffe, sätt dig i bästa trädgårdsstolen, kanske med en filt över benen, penna och papper och gärna även en kamera – vår och sommar 2013 börjar redan här!

Vad är du riktigt nöjd med?

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Fundera över vad som blev alldeles särskilt lyckat denna sommaren. Ett arrangemang i kruka kanske som gjorde sig jättefint på balkongen med växter som trivdes ihop och höll sig fina länge. Skriv upp namnen på växterna och vilken färgkombination sommaren har bjudit på. Du kommer inte nödvändigtvis upprepa exakt samma arrangemang nästa år men nu har du något inspirerande att utgå ifrån. I trädgården kanske förändringar har gjorts i rabatterna som blev jättebra. Skriv ner vad du gjorde, vilka växter som flyttades, kom till, togs bort osv. Fota gärna – när vintern är som mest påträngande är det kul att titta på trädgårdsbilder och planera för nästa säsong.

Vad blev mindre lyckat?

Den där klematisen som skulle blomma hela sommaren, vart tog den vägen? Och i det stora kärlet med olika kryddväxter som skulle ge sådan härlig skörd på balkongen, där växer bara oregano över alltihop. Rosorna fick bladfläcksjuka i år igen och sniglarna åt upp all sallad. Jag tror att vi alla har exempel på sådant som inte blev som vi hade hoppats. Skriv ner! Nästa sommar vet du att oregano växer snabbt och mycket och kanske bör stå i en kruka för sig själv. Och de där rosorna skulle må bra av att flyttas en gång för alla för att få en chans att bli friska. Salladen bör snigelskyddas i möjligaste mån och klematisen kanske måste gödas och pysslas om ordentligt fram i vår för att komma igång och växa. Exempelvis. Vad det än gäller är det guld värt att ha reflekterat över och skrivit ner säsongens erfarenheter innan de ligger för långt bakom om oss.

Hur trivdes du i sommar?

Det är nu du sitter med facit i hand! Hur har du trivts på balkongen, terrassen, i trädgården eller på kolonin i sommar? Har du haft tid till allt det du ville göra eller tog ogräsrensning och gräsklippande överhanden? Har du njutit eller mest pustat och undrat vad du ska med all denna växtlighet till när du ändå inte hinner se den? Om du svarar på dessa frågor nu har du en hel vinter på dig att fundera över förändringar som kan göra att nästa säsong blir mer som du skulle önska. Du kanske är trött på att rensa i ett stort grönsaksland och mycket hellre skulle odla i mindre skala, i ett par pallkragar nästa år? Eller tvärtom – du har för första gången odlat lite grönsaker och upptäckt att det var oerhört roligt och givande medan gräsklippningen är pest. Kanske dags att gräva upp en del av gräsmattan och göra köksland?

Unna dig en stund av reflektion och eftertanke nu i höst och passa gärna på att känna dig stolt och glad över det som blev riktigt fint hemma hos dig – vare sig det handlar om stora gröna ägor eller om en riktigt vacker kruka på balkongräcket!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB