Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tankar om blommornas plats i vår verklighet

Jag kan inte föreställa mig en värld utan blommor. Det kan låta naivt, jag vet.

Hur skulle den se ut? Fundera över det. Många människor tar blommor och växter förgivet. De ser dem inte, märker inte mattan av krokus som breder ut sig runt benen eller äppelblommorna i trädens kronor. Buketten de fick vissnar snart utan vatten för den står ju inte ens i en vas. Men hur skulle det egentligen se ut? Ett kalas, en trädgård, en begravning, ett bröllop, en sommaräng, en kyrkogård, en vandring, en tragedi, en tröst, en seger, en vårpromenad, ett hem, jag kan tänka mig många fler tillfällen och platser där blommor har en kraft som är svår att mäta.

För oss som bor i ett land med en lång, grå, blåsig och kall vinter undrar jag hur våren skulle se ut utan blommor och växter. Hur skulle vi känna oss? Hur skulle vi vara? Jag tror nämligen att det är blommornas och växlighetens kraft som hjälper oss, inspirerar oss, ger oss energi, hopp och lust att leva. Jag har förstås inget vetenskapligt belägg för dessa teorier.

Tänk er en verklighet utan växtlighetens pånyttfödelse och variation. Ingenting skulle egentligen ha en början och ingenting skulle ha ett slut. I sommar ska vi gifta oss, den första maj ska jag sluta röka, härligt med två veckors semester redan i vår, bäst att gå ner lite i vikt innan sommaren kommer, är uttryck som definierar tid och säsong. Tänk nu bort växtligheten och säg uttrycken igen.

För mig är våren ingen vår utan spirande lökar i rena och klara färger. Jag ser dem överallt och lagrar bilden långt inuti mig. Om det så bara är en enda lökblomma som tittar fram på min balkong så är det faktiskt vår. Då tar jag en kopp kaffe och sitter där och tittar på den, säger hej och hoppas den kan stanna länge. Sen sitter vi mest tysta och bara tittar på varandra, blommorna och jag.

I krukorna vill jag dekorera med en blandning av detaljer, udda saker som gör mig glad och som är vackra för mig, ovanliga fjädrar, vackra sirliga bokstäver i plåt, stora dekorerade pärlor som matchar mina lökar, ett par små bokmärken uppträdda på fin aluminiumtråd, en fin sten från Grekland och kanske någon detalj som sätter en spirituell eller religiös prägel. Det blir personligt och harmoniskt med udda detaljer.

Läs mer:
Månadens Blomma i januari
Skötseltips
Information och inspiration


Begonia Big Flower
Foto: Blomsterfrämjandet
Mäster Grön


Krokus
Foto: Blomsterfrämjandet/IBC


Iris
Foto: Blomsterfrämjandet/IBC


Pärlhyacint
Foto: Blomsterfrämjandet/IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB