Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tåliga bondpioner

Bondpioner finns enkla och dubbla, i många färger och nyanser och de är tåliga långt upp i landet. Blomman är praktfull på höga kraftiga stjälkar. Det är inte konstigt att bondpionen har funnits och älskats så länge i våra trädgårdar och på kolonier.

Av Sylvia Svensson

Den gamla goda tidens bondpion, Paeonia x festiva, är ingen ren art som många tror, utan den är en gammal hybrid mellan bergpion och turkisk pion.

Tuffa och härdiga

Det är tuffa pioner med upp till 60 cm höga, kraftiga stjälkar som bör bindas upp för att inte falla. Jordstammen är tjock och knölformig och de flikiga bladen mörkgröna. Huvudformen klarar t o m zon 8 i skyddat läge!

De enkla eller dubbla, 12-14 cm vida blommorna kan vara röda, rosa eller vita. De dubbla sorterna heter ’Rubra Plena’ (röd), 'Rosea Plena’ (rosa) och ’Alba Plena’ (vit). Ytterligare sorter är 'China Rose', 'Mutabilis Plena' och 'Rosea Superba Plena'.

Så trivs bondpion

Som andra pioner föredrar bondpionen ett soligt läge med gärna lite vandrande skugga under den varmaste middagstiden. En luftig plats passar den bäst, då håller den sig frisk lättare.

Pioner gillar djup, näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad jord som är något lerhaltig. Kalk gillar de också. Och så vattna vid behov, de gillar inte att torka ut! Gödsla på våren t.ex. med välbrunnen stallgödsel.

Vad innebär brunnen gödsel?

Brunnen gödsel är sådan som har hunnit en bit i sin förmultning. Obrunnen gödsel luktar mycket, har ofta onedbrutet strö och halm i sig och det ångar om den. Brunnen gödsel har samma temperatur som omgivningen och den ser ut som jord. Anledningen till att obrunnen gödsel inte är bra för växterna är att den i början tar näring från jorden att använda i sin förmultingsprocess.

Till hösten kan du lägga färsk gödsel i en hög, täcka med något isolerande som halm eller löv, och låta det ligga till våren, då det är färdigbrunnet och du har fått fin användbar gödsel till dina pioner och andra växter.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB