Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Syrenviva Fönsterviva Jordviva

Namn: Syrenviva / Fönsterviva / Jordviva (Primula- malacoides/obconica/vulgaris)

Familj: Primulaceae, viveväxter.

Ursprung: Primula malacoides och Primula obconica kommer från Kina, och Primula vulgaris från Europa, Afrika och Asien.

Färg: Primula malacoides finns i alla nyanser mellan vit och mörkrosa, Primula obconica finns i rosa, rött, aprikos och vitt, Primula vulgaris kan vara röd, rosa, gul, vit eller blå i olika nyanser.

Beskrivning: Primula - ett sammandrag av frasen "herba primula veris", vårens första ört
malacoides - från grekiska malakoeides, med mjuk gestalt
obconica - som en inverterad kon
vulgaris - allmän, vanlig.

Bakgrund: Idag känner vi till ungefär 400 olika Primula arter varav sju förekommer vilt i Sverige. Ett flertal arter och hybrider odlas som prydnadsväxter. Vanligast som krukväxt är förädlade former av jordviva, Primula vulgaris.

Egenskaper: Primula är en blomvillig vårblomma som finns i affären tidigt på säsongen.

Skötsel: Primula ska stå ljust med inte i full sol, i söder skuggas den. En ljus placering ger en längre blomningsperiod.

Primula malacoides och Primula vulgaris blommar dessutom längre om de står något svalare än rumstemperatur. Primula ska inte ställas över ett värmeelement.

Jorden bör vattnas rikligt och regelbundet så att fuktigheten är jämn. Primula vulgaris är dock känslig för vatten som blir stående i ytterkrukan. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen till Primula  obconica och Primula malacoides.

Primula malacoides blir 25 - 30 cm hög och förekommer under senvinter och vår. Den blommar intensivt i 6 - 8 veckor och kastas sedan. Primula malacoides är känslig för uttorkning, detta kan orsaka att knoppar och blommor faller av. Om den slokar av torka ska den vattnas upp gradvis. Ständig väta är inte heller bra eftersom detta gör att bladen gulnar och rötterna kvävs. Om växten slokar av övervattning får den torka upp utan kruka på en skuggig plats.

Primula obconica blir upp till 30 cm hög. Den är både lättodlad och blomvillig och ska stå i normal rumstemp under blomningen. Plantan är flerårig, men den används främst som en slit-och-släng blomma. Vill man kan man ställa den utomhus på en skuggig plats sommartid.

Blomman finns tillgänglig i handeln från vinter till tidig vår. Enstaka blommor som vissnat plockas bort och nya kommer från blomkransens mitt. Bladen innehåller primin ett ämne som kan vålla irritation på känslig hud. Blomman kan angripas av bladlöss.

Primula vulgaris blir 10 - 15 cm hög. Den blommar under ett par tre veckor och kastas sedan. Den kan också planteras ut på våren när frosten är över, då ska den ha stått svalt och ljust efter blomningen. Utomhus blommar den år efter år och under stora delar av året. Blomman finns tillgänglig i handeln under vinter och tidig vår. Bland Primula vulgaris finns en del doftande sorter.

Produktionsmetoder: Pluggplantor dras upp från frön av småplantsproducenter som sedan säljer dessa vidare. Hos nästa odlare planteras pluggplantorna om och ställs svalt. När plantorna vuxit sig större glesas de för att möjliggöra luftcirkulation och för att ge plantorna mer utrymme att växa på. Därefter får plantorna fortsätta att växa och utvecklas tills de bildar knoppar. De är då färdiga för försäljning.


Syrenviva
Primula
Foto: Lena Granefelt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB