Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sydsvenska Hoyasällskapet

Är du intresserad av Hoyor?

Hoya är det latinska namnet för det vi kallar Porslinsblomma och tillhör släktet Asclepiadaceae. Idag är Hoya linearis, Hoya lacunosa ssp.bella och Hoya carnosa med flera ganska vanliga i blomsterbutiker.

Det finns cirka 120-150 rena arter samt en del variteter och hybrider. Hoyor växer vilt i bl a Asien och Australien och otaliga öar däromkring.

Från Sydsvenska Hoyasällskapet

De flesta hoyor är mycket lättskötta då vårt inomhusklimat liknar deras naturliga växtplats. Man odlar dem i porös jord och de flesta bör torka ut något mellan vattningarna, annars är det risk för att rötterna ruttnar. Särskilt mycket gödning ska hoyorna inte ha då de flesta lever som epifyter på träden. Hoyor trivs i de flesta fönster, men är det alldeles för mörkt vill inte blommorna visa sig. Det finns Hoyor i alla storlekar, från miniatyrer till stora hoyor. Vissa hoyor har ett krypande växtsätt medan andra är bäst i ampel. Det finns även de som behöver en ställning att klättra på.

Utseendet är mycket skiftande. Det finns hoyor som har stora blad och stora blommor, upp till 8 cm/blomma och det finns små hoyor med små blad och blommor som inte är större än 3 mm/blomma. Blommorna har olika utseende men är alltid femuddiga. Färgerna skiftar från vitt till nästan svart. Det finns arter med ludna, släta, tjocka succulenta blad och arter med mycket små tunna blad. Det finns även brokbladia arter.

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

Vill du veta mer?
Det finns en förening som heter Sydsvenska Hoyasällskapet, en ideell förening, som verkar för att sprida kunskap och intresse om hoya. Medlemmarna träffas sex gånger per år, tre gånger på våren och tre gånger på hösten för att byta, sälja eller köpa hoyor och tillbehör, byta erfarenhet och tips eller samordna beställningar från utlandet.

Dom ger ut en medlemsbulletin, SYDHOYAN, fyra gånger per år med tips, råd och kunskap om hoya.

Är du intresserad av att bli medlem i Sydsvenska Hoyasällskapet sätter du in avgiften på postgiro 415 78 29-5. Avgiften är 200 sv kronor för medlemmar i Sverige. Medlemmar utanför Sverige betalar 260 kronor och får Sydhoyan med A-post.

För ytterligare information kontakta vår sekreterare
Catarina Andersson, eller vår ordförande Berit Carlgren

Hjärtligt välkommen i vår trivsamma förening!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB