Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sydeuropeisk stämning

När du längtar efter sol och värme kan veckorna fram till semestern kännas långa som år. Men varför bara njuta under den veckan du är bortrest, när du i stället kan förlänga upplevelsen både före och efter semestern genom att fylla terrassen med växter?

Från Floradania

Terrassen är en frizon, sommarlivets mittpunkt. Här tillbringar vi så många timmar som möjligt, och med växter som skapar rätt stämning kan du göra den till ditt eget sydeuropeiska sommarparadis.

Fyll krukorna med spännande växter som blommar rikt och sprider massor av sommarstämning omkring sig. De frodiga, blommande växterna är i stort sett allt vad du behöver för att inreda terrassen eller altanen så att den för tankarna till Medelhavets semesterparadis. Ett par rustika krukor fulla av färgstarka blommor som bougainvillea, hibiskus eller bägarranka kan göra underverk och nästan få solen att lysa av egen kraft.

Ökat fokus på uterummet I takt med att intresset för den sydländska kulturen och utelivet under senare år vuxit sig allt större, har det blivit vanligare att man försöker göra uterummet till en del av bostaden. Det är samtidigt ett sätt att förlänga utomhussäsongen. Det nordeuropeiska klimatet ger ju inte riktigt samma växtmöjligheter som det sydeuropeiska.

Det har också blivit allt vanligare att skaffa sig eget växthus eller orangeri, där möjligheterna är optimala för annorlunda, exotiska växter som kräver ett varmare klimat.

Nikolaj Stærmose, som är försäljningschef hos Juliana, Europas ledande producent av växthus och orangerier, bekräftar att allt fler vill kunna njuta av de sydeuropeiska klassikerna redan från tidig vår.

Trenden är helt klart att skapa en egen liten oas hemma, och utvecklingen går mot större och dyrare växthus och orangerier, som man också kan vistas i själv. Försäljningen av växthus på den danska marknaden ökade faktiskt med 25 procent under 2009.

Skapa din egen oas Om du satsar på en varm, svensk sommar på terrassen, eller tänker mer långsiktigt, så välj en ambitionsnivå som passar dina behov, både när det gäller priset och växterna. Då får du mycket större glädje av din terrass.

När du har skapat din egen lilla oas med växter finns det goda möjligheter att bjuda vänner och grannar på en Mojito, som understryker det sydländska temat.

Växter som skapar stämning på terrassen: Änglatrumpet/Datura (Brugmansia) Bougainvillea Bägarranka (Dipladenia/ Mandevilla) Hibiskus Nemesia Utomhuspalme (Trachycarpus wagnerianus)

Mojito: ½ lime skuren i småbitar 1 tsk. ekologiskt rörsocker 1 liten näve färsk mynta 4 cl Habana Club eller annan cubansk rom mineralvatten krossad is

Lägg lime, socker och mynta i ett högt glas och krossa alltsammans med ett slevskaft, så att vätskan kommer ut ur limefrukten.

Häll i romen och därefter krossad is. Fyll sedan upp till kanten med mineralvatten.

Tillsätt resten av ingredienserna och servera drinken. Om du inte har tillgång till mynta, kan du ersätta den med andra ätliga eller aromatiska växter från trädgården, som basilika.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB