Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svenska klematis är unika

Småblommiga klematis är något av en svensk specialitet. De passar i svenskt klimat och är lätta att sköta.

Från Sveplants E-grupp

Vill man att de skall klättra uppåt behöver de stöd. Klematis klättrar med sytrådstunna klängen som växer ut vid varje blad. Klängetråden måste ha något att klänga om för att hålla plantan uppe. De tar knappt någon plats när de klättrar på en spaljé mot plank, staket eller vägg men ger både grönska och blomprakt. Man kan låta klematis klättra på ett nätstaket eller direkt på marken som en täckande grönska.

Småblommiga klematis är mycket bra som samplanteringsväxt tack vare att de är så anspråkslösa. Buskar, småträd och barrväxter, även döda träd får en vacker blomning med klematis.

Vita skyar på tacksam klängväxt
I Sverige har man under många arbetat med att samla in, korsa och välja ut småblommiga klematis som passar för våra förhållanden.

Särskilt tacksamma är de som blommar redan under tidig vår i bedövande överflöd. De tunna grenarna man nyss trodde var livlösa sätter fart och exploderar i grönska. Den vita fyllda 'Albina Plena' E är särskilt kraftigväxande och rikblommande. De något fyllda vita klockorna påminner om en storblommig elegant fuchsia.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Otrolig i sin vita skrud under våren men den kommer igen med färre blommor till och med hösten. Den är mångas favorit fast lyckligtvis har man ofta plats med mer än en eftersom de kan användas på så många olika sätt. 'Albina Plena' trivs i både halvskugga och skugga samt har en frisk grönska.

Det finns flera vårblommande klematis. Riktigt vit är även 'Riga' E som har enkla, lite mer öppna blommor.

Blått är flott
Tämligen lik den vackra 'Albina Plena' men inte lika kraftigväxande är 'Georg E ' i blått. Den har fyllda nickande blommor som kommer under tidig vår men sedan återkommer av och till långt in på hösten. 'Georg' E är vackert blåviolett och har tätt sittande blad. Även den trivs bäst i skugga till halvskugga och blommar rikligt.

E-märkta klematis produceras av de svenska plantskolor som gemensamt bedriver utvecklingsarbete för att få fram fler nya växter som passar svenskt klimat. Framtagna växter säljs under varumärket E-planta.

Klippning
Vill man klippa vårblommande klematis gör man det när den första rika blomningen är över. Man behöver inte klippa den, det är bara om den blir för stor och skrymmande.

Lättskött
Underlätta skötsel av både hus och klematis. Plantera inte under utskjutande tak och i dräneringen runt huset. Gräv planteringsgropen 50 cm från husväggen och fodra gropens sida mot dräneringen med en plastduk. Då stannar vattnet lite längre i gropen när man vattnar istället för att rinna rätt ner i dräneringen.

Sätt spaljén på hållare så att den kommer 15-20 cm ut från väggen. Led klematisen på metalltrådar upp på spaljén. Fasaden mår bättre och klematisen också vilket märks när den sätter fart att växa. Är det mycket torrt kan man plantera klematisen i en riktigt rymlig låda med en spaljé som rygg.


Klematis 'Albina Plena' E blommar överdådigt under våren. En praktfull skönhet som trivs i halvskugga och skugga, växer kraftigt och är mycket härdig.


Klematis 'George' E får vackert blåvioletta fyllda blommor tidigt. Sedan blommar den av och till hela sommaren långt in på hösten i halvskuggiga och skuggiga lägen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB