Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stora funkior

Funkia, eller _Hosta_ som många också säger, med sina stora, vackra blad ger verkligen stadga åt planteringen. De fyller ut och ger liv åt annars tomma ytor med sin livliga grönska.

Av Sylvia Svensson

Funkia, eller Hosta som många säger, är en underbar bladväxt att ta till. Det finns funkior med blad i alla storlekar, från tumnagelstora lilleputtar till de verkliga giganterna med jätteblad.

Stora funkior

De härliga jättefunkiorna brukar benämnas med beteckningen extra large på Hosta-listorna, som till exempel den stora och mycket kompetenta organisationen Hosta Library*.

#Funkior på många platser#

Stora funkior, eller jättefunkior, är bra om du vill täcka stora, kala ytor som slänter och framkanter av buskage. På sådana ytor kan det vara lite svårt att till exempel klippa gräs och då är jättefunkior ett ypperligt och mycket vackert alternativ.

Jättefunkior fungerar också utmärkt som sällskap till stora perenner vars blad kanske inte är så vackra, till exempel liljor och höga bollökar. De kan även vara fina som sällskapsväxter till irisar och dagliljor, funkiorna tar över när irisarna har blommat färdigt och bildar en effektfull fond till dagliljeblomningen.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Stora funkior passar också som efterväxter till stora planteringar av tulpaner och narcisser, deras yviga bladverk täcker effektivt eländet med de vissnande lökbladen som ändå måste få vara kvar.

#Så här trivs funkian bäst#

Funkiorna är oömma och långlivade och vill gärna stå kvar på samma plats länge. De är förnöjsamma med jorden, bara den inte är för torr och kompakt. Funkior växer helst i lite halvskugga eller till och med skugga, där bladen dock kan anta en något mindre färgstark skepnad.

#Stora funkior i urval#

Det finns funkior, Hosta, som blir ena riktiga jättar, både höga och breda, och många av de största funkiorna har enfärgade blad. Jag presenterar här några vackra, stora funkior:

Gulbladiga: En av de största funkiorna är sorten 'Sum and Substance', den har vackert gulgröna, "soliga" blad. Andra gulbladiga, stora sorter är ‘Sun Power’, ‘Solar Flare’, ‘’Sutter’s Mill’, ‘Key West’ samt 'Jurassic Park'.

Gröna kanter på gula blad: ‘Final Summation’ och andra 'Sum and Substance’-sports* som ‘Titanic’, ‘Lady Isobel Barnett’, Sum It Up', 'Great Expectations' med flera.

Vit- eller ljusgulkantade sorter: ‘Winter Snow’, ‘Earth Angel’, ‘Frost Giant’, ‘Sagae’, ‘Victory’ och Hosta montana var. aureovariegata. 'Parhelion' är en sport* av 'Sum and Substance' med lite vitt på kanterna. Jättefin!

Gröna: ‘Empress Wu’, ‘Devon Hills’, Hosta montana v. macrophylla, Hosta nigrescens, ‘Elatior’, ‘Millennium’ samt ‘Niagara Falls’.

Blåbladiga: ‘Blue Angel’, ‘Krossa Regal’, ‘Hercules’, ‘Mastodon’ och 'T Rex'.

*sport betyder en spontan mutation.

*Hosta Library' s hemsida hittar du här: Hosta Library

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB