Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stjärnöga i Europa

När fotbollsälskarna inom kort drar sig inomhus för att titta på VM i Sydafrika, kan de som föredrar trädgårdsarbete glädja sig åt att de danska handelsträdgårdarna redan har Europarekord när det gäller odling av stjärnöga.

Från Floradania

Stjärnöga, eller Afrikansk Marguerite, kommer ursprungligen från södra Afrika och hör till de nyare utplanteringsväxterna. Under den tid den funnits här har den blivit mycket populär.

Tre ledande förädlare
Danmark är inofficiell Europamästare i framställning av nya växter, och när det gäller stjärnöga hör tre danska förädlare till världseliten, nämligen de som tagit fram Sunny ApS, Dalina ApS och Sakata Ornamentals. Tack vare dessa tre har handelsträdgårdarna det allra bästa utgångsmaterialet för sina växter.

Nya stjärnskott
Precis som för vilken landslagstränare som helst gäller det för producenten att få laget att fungera bra ihop, d.v.s. att få sortimentet att leva upp till efterfrågan, samtidigt som man hela tiden är på jakt efter nya stjärnskott.

Jakob Christensen, som är innehavare av handelsträdgården Fashion Flowers vid Odense, berättar:

  • Vi har producerat stjärnöga av typen Cape Daisy i omkring sex år, och vi förnyar hela tiden vårt sortiment med nya färger som kunderna frågar efter. I år ser vi t.ex. en ökad efterfrågan på brända färger. Min egen favorit är dock Kalanga Lavander, som har en härlig djup lavendelblå ton.

En annan Odensebaserad producent, Gartneriet 3kanten, har producerat Osteospermum Sunny i mer än 20 år. Keld Stig Andersen, som är delägare i handelsträdgården, har dessutom en bakgrund som säljare på den tyska marknaden. Han har två favoriter bland handelsträdgårdens nyheter inför säsongen 2010:

  • Jag är väldigt förtjust i Atilla. Den har vackra skirt rosa blommor som tonar i lila i mitten, och den tilltalar skandinaver i hög grad. Men Aïsha, som med sin orangegyllene glöd fångat tyskarnas kärlek, är också ett riktigt härligt inslag i trädgårdskrukorna.

Enligt handelsträdgårdsägaren Nicolai Abildgaard från Danish Evergreen i Marslev utanför Odense, är rosa, lila och vitt också favoritfärger i norra Europa. Själv blir han dock mer och mer fascinerad av blommor i den mer gyllenvarma änden av färgskalan. På handelsträdgården har man producerat stjärnöga av typen Dalina i tio år.

  • Stjärnöga är en härlig utplanteringsväxt, och med tiden har jag mer och mer fått upp ögonen för de nya, gyllene sorterna, som bryter mönstret med sitt sköna färgspel. Tosca är en riktig fullträff i det sammanhanget.

Över 100 olika färger
Medan de danska fotbollsentusiasterna satsar stenhårt på rödvitt, kan de trädgårdsintresserade i stället glädja sig över en färgpalett med mer än 100 olika färgnyanser av stjärnöga.

Danmark är världens näst största exportör av krukväxter. Varje år produceras ca 400 miljoner krukväxter i Danmark. Av dessa går 80 procent på export.

Under 2009 producerades 8 miljoner stjärnöga, vilket gör den till nummer åtta på listan över odlade växter.
Källa: Floradania Marketings Produktionslista

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB