Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stjärnöga gör succé i trädgården

Det är inte konstigt att stjärnöga, eller Osteospermum som den heter på latin, har blivit en av sommarens populäraste växter i trädgårdar, krukor och balkonglådor i hela Europa. Det spelar ingen roll vilken färg som är senaste mode - det finns alltid en Osteospermum som passar perfekt.

Hela färgskalan representeras med 30 olika färger fördelade på mer än 100 olika sorter - från de mildaste pastellerna som krämvit, ljusgul, persika och rosa till lysande solgul, orange, mörklila eller tvåfärgade i brända orangeröda nyanser.

En afrikansk specialitet från Danmark
Stjärnöga kommer ursprungligen från södra Afrika. Sedan den lanserades som prydnadsväxt i två olika färger i början av 1980-talet har de danska trädgårdsmästerierna intagit positionen som världens ledande förädlare av den tåliga växten tack vare ett vällyckat utvecklingsarbete. Enligt trädgårdsmästare Bjarne Larsen från Fyn har vi mycket mer att se fram emot - både när det gäller växtformer och användningsområden.

Det är Bjarne Larsen som står bakom förädlingen av Sunnyserien och marknadens populäraste Osteospermum-sorter, solgula Alex och mörklila Mary som båda har uppkallats efter danska prinsessor. Men även serierna Cape Daisy och Dalina är resultatet av danskt förädlingsarbete under årens lopp.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Överdådig och lättskött i trädgården
Nu är det inte enbart det stora urvalet av färger som har gjort att den frodiga växten har blivit trädgårdsfolkets favorit. Osteospermum är dessutom en av de tåligaste utplanteringsväxterna överhuvudtaget. Den behöver bara lite skötsel för att blomma villigt från maj till frosten kommer. Blommorna är stora, färgglada korgblommor som kan täcka den kompakta, örtliknande växten helt och hållet när de slår ut.

Den trivs bäst i direkt sol eller lätt skugga. Om du vattnar den ett par gånger efter att du har planterat den i rabatten utvecklar växten ett rotsystem som är så pass kraftigt att du inte behöver vattna den mer resten av sommaren. Fast den uppskattar gödning 1-2 gånger under sommaren.

Färgklickar i krukorna
Om du planterar stjärnöga i krukor eller balkonglådor är det viktigt att det finns tillräckligt med plats för det kraftiga rotsystemet att växa under sommaren. För att växten ska blomma konstant måste du vattna och göda krukorna rejält hela sommaren. Om den får torka ut går det ut över blomningen.

Krukorna blir vackrare om du klipper av de vissna blommorna ända nere vid jorden.

Det lönar sig inte att övervintra stjärnöga. Köp istället nya exemplar i blomsteraffären eller trädgårdscentret. De säljs från april till juli i många olika krukstorlekar från mini till 23 cm, bland annat i sexpack som är lätta att ta med hem.


Stjärnöga, Osteospermum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB