Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stjärnöga

Stjärnöga, vilket vackert namn den har, denna glada växt. Osteospermum på latin, som betyder ben och frö. Jag tänker på en rad ur en låt av Eva Dahlgren där hon sjunger -Kom stjärnöga ge mig tröst som vårvärme i mitt bröst. Förvisso sjunger hon nog om ett litet barn men jag kunde inte låta bli att citera henne.

Just nu står en klick "Stjärnögon" med öppna blommor i en stor kruka på gården och visst ger dom både tröst och vårvärme.

Själva blomman är knivskarp i konturen och färgerna starka, med variation i ljushet, vilket gör att växten upplevs som ren och klar. Ögat i mitten som är mörkt ger kronbladen en skarp kontrast. Extra kul är att vissa sorter fäller ihop kronbladen vid dåligt väder eller framåt kvällen då en helt annan nyans framträder. Förädlarna försöker däremot att ta fram fler sorter som inte reagerar på detta vis.

Stjärnöga har blivit jättepopulär och finns i ett trettiotal färger där vissa sorter även har andra former på kronbladen. Växten är ursprungligen från slätterna i Sydafrika och började säljas som krukväxt här på 80-talet.

Förutom den vackra blomningen, färgerna och ett frodigt bladverk är det en av de mest tåliga utplanteringsväxterna. Det är resultatet av ett långt och ihärdigt förädlingsarbete. Den kräver endast lite skötsel och blommar från maj till slutet av september.

Något som är viktigt att ta hänsyn till är att trots att den endast blommar en säsong, behöver den en rymlig kruka med mycket plats för det växande rotsystemet. Ge den gott om plats. När den har blommat över slänger du bort den.

Varje år från april till juli kan du spana efter andra spännande färger som passar in med den bild du föreställt dig i trädgården den säsongen. Nyheter kommer hela tiden.

Stjärnöga kan du plantera i krukor, i rabatten, i amplar eller lådor och du kommer inte att bli besviken om du vattnar och göder blommorna med regelbundenhet.

Vad det gäller val av kruka till denna växt är det viktigt att den är rymlig, som sagt.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Eftersom blommorna har en sidenmatt yta kan det vara en idé att välja kruka utifrån den "skimrande trenden". Blanka krukor framhäver blommorna fint och gärna låga krukor då blommorna är väldigt vackra uppifrån. Vida, djupa fat är ett fint alternativ där du även kan dekorera med lite vit skimrande kiselsten och sticka ner ett par fjärilar. Placera dem nära uteplatsen så du kan njuta fullt ut. Grå krukor fungerar bra till de flesta färger men kunde det inte vara kul att matcha blommans färg helt och hållet, för att skapa ett riktigt blickfång?

Sommarfärgerna i år är bl.a. aqua, cerise,
rosa, lime och cremegult. Limegrönt och avokadogrönt är färger som fint lyfter fram bladverket men även i kombination med lime/cremefärgade stjärnöga. Cerise stjärnöga i aquafärgade krukor är en het kombination.

Under sommaren kan växten bli ca en halv meter i omfång vilket gör att man får tänka igenom placeringen.

Så sköter du din stjärnöga:
Placering i lätt skugga till full sol I kruka, ampel eller låda vattnas den regelbundet och ges gödning.
Växten behöver näring ett par gånger under sommaren oavsett var den planteras.
Ge liv och kraft åt plantan genom att ta bort vissna blommor tillsammans med hela stjälken.

Serenity™ är en ny sortgrupp. Den nya sortgruppen har försetts med goda remonteringsegenskaper. Med goda remonteringsegenskaper menas att växten har en bra förmåga att blomma om under säsongens gång.

Några exempel på stjärnöga:


Flower Power Pink Eye
Osteospermum


Flower Power White
Osteospermum
Foto: Blomsterfrämjandet
Sweed AB


Serenity™ Lavender Frost, Osteospermum


Serenity™ Purple
Osteospermum
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibull Trädgård AB

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB