Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stenpartiväxter - små klockor

Det finns många små, näpna klockor tillhörande det stora släktet Campanula med över 300 arter, som är ypperliga stenpartiväxter!

Av Sylvia Svensson

Campanula kännetecknas framförallt av sina stora mängder klockformiga blommor som finns i flera olika blå nyanser. Några sorter finns även med rosa eller vita blommor.

Många är lämpliga att plantera även i krukor och lådor, men passar också där de kan fungera som marktäckare.

De flesta Campanula-arterna och -sorterna som passar till stenparti är örter med relativt små blad. Några är upprättväxande och kompakta, andra har ett mer krypande, revande växtsätt.

Ängaklockor

De eleganta änglaklockorna Campanula x haylodgensis 'Blue Wonder' och 'White Wonder' har dubbla blå respektive vita blommor och ett lätt hängande växtsätt. Växten är en kortlivad perenn och kräver ett mycket gynnsamt läge och varm, väldränerad jord samt en relativt torr vintervistelse, så täck den luftigt med en tegelpanna e.d. så det inte regnar på den under vintern. Härdighet: D.

Karpaterklocka

Karpaterklocka, C. carpartica, är en upprättväxande, tuvbildande klocka som, beroende på namnsorten kan bli 20-40 cm hög. Den nya namnsorten 'Pearl' har enkla blommor med en mycket intensiv blå färg. Sorten 'Thorpedo Blue Ball’ har dubbla, blå blommor. Förutom dessa nya, finns många fler namnsorter i olika blåa och vita nyanser. Härdighet: A.

Dvärgklocka

Lilla söta dvärgklockan, C. cocleariifolia (syn. C. pusilla) blir bara 5-10 cm hög. Den har pyttesmå klockor i lavendelblått eller vitt. På engelska kallas den romantiskt för älvornas fingerborgar! Växten har ett krypande, mattbildande växtsätt och sprider sig med underjordiska utlöpare.

Sorten ’Elisabeth Oliver’ är blekt lavendelblå och fylld. ’Alba’ och Bavaria White’ är förstås vita. Härdighet: C.

Fler fina klockor

C. poscharskyana, är en starkväxande, tuvbildande klocka med en grenad, gles blomställning och vita eller blåa klockor beroende på namnsort. Härdighet: A.

Murklocka, C. portenschlagiana, med namnsorter som den intensivt blåa 'Get Me' har ett tuvbildande, något krypande växtsätt och blir ca 10-15 cm hög. Härdighet: C.

Skäggklockan C. barbata blir 10-30 cm hög beroende på sort och är en kortlivad perenn. Insidan av de hängande klockorna är mjukt hårig. Härdighet: A.

Italiensk klocka, C. garganica, blir 10-15 cm hög och bildar tuvor med krypande växtsätt. Kan lätt sprida sig för mycket. Namnsorter som ’Dickson’s Gold’ med gula blad och blåa blommor och ’W. H. Paine’ med mörkt lavendelblåa blommor med vit mitt är dock måttligare. Härdighet: A.

Stenklocka, C. raddeana, är en söt, liten, tuvbildande sort som passar bra i stenparti. Höjd 15-20 cm. De grunt klockformade, nickande blommorna är relativt stora, blåvioletta. Härdighet: C.

Svartklocka, C, pulla, har mycket mörkvioletta, nickande klockor och är låg och sirlig, 10-15 cm hög. Dess lite större variant stor svartklocka, C. x pulloides, är annars likadan men något högre. Härdighet: C.

Ljus och inte alltför torrt

Vattning vid torka och gödning med jämna mellanrum behövs för att de ska orka blomma länge. De vill gärna stå ljust, gärna soligt, men de klarar lätt halvskugga också.

Läs mer om stenparti

Att bygga stenparti

Klicka på varje sort för att läsa mer om dessa odlingsvärda stenpartiväxter. Praktstenörten Aurinia Alpblomman edelweiss Fetblad, fetknoppar & kärleksörter Törel Flox Akleja Alpaster Murreva Lin Svärdkrissla Saxifraga Draba Campanula - små klockor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB