Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stenpartiväxter - praktstenörten Aurinia

Går du i tankar om att bli med stenparti nästa säsong eller har du redan ett som behöver livas upp. Då ska du passa på att inspireras av tipsen på Odla.nu under senhöst och vinter. Sylvia Svensson berättar här om praktstenörten!

Av Sylvia Svensson

Praktstenört, Aurinia saxatilis, har numera fått ett eget släkte. Tidigare hette den Alyssum saxatile.

Översållas av blommor

Praktstenörten har ett krypande växtsätt och är särskilt lämpad att hänga nedför stenar och murar som på bilden. Den lyser verkligen upp i stenpartiet och skapar liv och rörelse. Bladen är små, grågröna och täcks nästan helt av blommorna när plantan blommar i maj-juni.

Aurinia saxatilis är den enda praktstenörtsarten i odling hos oss, men det finns en hel del namnsorter med mer eller mindre gula blommor. Nämnas kan 'Citrina' med ljust citrongula blommor, 'Flore Pleno' med dubbla blommor och 'Sulphurea' med ljusgula blommor. 'Compactum' är lägre och kompaktare än arten och har guldgula blommor.

Plantera praktstenört

Praktstenört vill stå i väldränerad, mager jord i full sol. Under längre period av torka kan praktstenörten behöva vattnas igenom ordentligt. Klipp gärna bort utblommade blommor för att göra plantan mer kompakt.

Läs mer om stenparti

Att bygga stenparti

Klicka på varje sort för att läsa mer om dessa odlingsvärda stenpartiväxter. Praktstenörten Aurinia Alpblomman edelweiss Fetblad, fetknoppar & kärleksörter Törel Flox Akleja Alpaster Murreva Lin Svärdkrissla Saxifraga Draba Campanula - små klockor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB