Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Starta våren i balkonglådan

Mars månad är en längtans tid för trädgårdsentusiasten. Nu ska det planeras och sås fröer. Plantskolekatalogerna ska lusläsas för att hitta det där extra för vårens nya rabatt. Men det går att börja plantera ute redan nu. Räddningen heter vårlök i kruka.

Från Blomsterfrämjandet

Med härligt färgsprakande lökblommor i många sorter går det att göra en välkomnande kruka vid trappan eller en lysande balkonglåda som håller väldigt länge.

Ännu är det för tidigt att börja gräva i trädgården. Det kliar i fingrarna på den odlingsintresserade och det känns avlägset till härligt grävvänliga vårkvällar. Men - det finns bot för det! Med färdigdrivna lökväxter i kruka kan man tjuvstarta redan nu. Lökväxter i kruka har funnits några år men i år finns det fler sorter än någonsin tidigare att välja på. Påskliljor, hyacinter, tulpaner, krokus, iris, snödroppar och många fler, alla med härlig doft av den efterlängtade våren.

Välkomnande entré

Växter i kruka har blivit mer och mer populärt. Krukorna kan flyttas allt efter tycke och smak. Så här års kan det vara trevligt med en välkomnande lökkruka på trappan eller på den inglasade balkongen eller altanen. Vi som glömde plantera lök i höstas behöver inte vara utan vårtecken. Så här års finns det många olika fördrivna lökar i kruka att köpa. Det fina med dem är att de tål kyla så att vi redan i mars vågar plantera i balkonglådan eller i en kruka. Lökar tål kyla, till och med några minusgrader. Fördelen med den här tidiga planteringen är att den håller väldigt länge tack vare det fortfarande svala vädret.

Solgul påsklilja och trendig ranunkel

När vi kommer lite längre fram i mars-april går det fint att blanda i den ljuvliga primulan som finns i massor med färgvarianter. Tillsammans med den småblommiga påskliljan Téte a Téte och några krokusar bildas en fin kombination.

Bellis eller tusensköna som den också heter, ger en fin kontrast till lågväxande tulpansorter. Även penséer tål kyla och passar bra ihop med lökväxter.

Det trendigaste bland knölväxterna i år är emellertid ranunkel. Som ljuvliga rosor ser blommorna ut. De sidenskimrande kronbladen sitter tätt, tätt tillsammans och finns i många färger, orange, gult, ljus och mörkt rosa, rött i olika nyanser. Blanda dem gärna tillsammans med hyacinter och våriris som ger fina kontraster i formerna. Hängande murgröna bildar en lugn bakgrundsmatta som hänger fint över kanten på balkonglådan eller krukkanten.

Lämpliga sorter för tidig plantering:

Krokus Hyacint Låga tulpaner Påsklilja Narciss Scilla Pärlhyacint Bellis Primula Penseé

Så här sköts lökväxter i kruka:

Lökväxter i kruka är mycket enkla att sköta. När de står utomhus under mars-april behöver de knappast någon vattning alls. Känn efter med fingret före. Skulle det bli mycket kallt och plantorna hänger på morgonen ska man inte röra blommorna. De rätar på sig vartefter dagsvärmen återvänder. När blomningen är över kan de planteras ner i rabatten eller under några buskar och sedan har man vårglädje många år framöver.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB