Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stad i ljus

Invigningen av årets Lights in Alingsås var den 1 oktober och sedan kommer denna begivenhet att pågå hela oktober månad ut.

Det är 58 arkitektur- och designstudenter från 15 länder, till och med från Elfenbenskusten, som med ledning av internationellt kända ljuskonstnärer har ljussatt Alingsås. Aldrig tidigare har man haft deltagare från så många nationer under "Lights in Alingsås".

Man kan vandra i egen takt, men det finns också guidade ljusturer att boka för både allmänheten som bara vill se ljussättningarna och för proffs som själva jobbar med ljus. Det finns till och med en ljusmeny att boka på något av stadens caféer eller restauranger på kvällen. Låter spännande och det var det också när vi gick runt och tittade på alla underbara ljusobjekt. Kvällen var också helt perfekt, några plusgrader varmt och stjärnklart.

Några av de mest spännande objekten var en privatträdgård med lysande äpplen på marken och sagolikt vacker belysning. Ljusdesignern hade inspirerats av flickan som bor i huset och gjort ett sagoland till henne, belyst med mjuka, varma färger. Konstrasten mot den intilliggande, gamla industrifastighetens vägg, belyst med kallt, blått ljus var slående, men det var just det som var meningen.

Den stängda Afzeliiskolans fönster hade ett dynamiskt ljusspel som var mycket spännande, nästan spöklikt. Det skall berätta en historia om övergången från en offentlig skola till en privat byggnad med lägenheter. Den exteriöra belysningen ramade in byggnaden och trädgården mycket vackert.

Brunnsparken, som i sig är en vacker plats med sitt porlande vattentema, blev med hjälp av den magnifika ljussättningen ett mycket spännande ställe. De stora träden var belysta med höstens lysande röda och gula färger, med sommarens gröna som dröjde kvar på sina ställen och vattnet hade poängterats med skimrande blåa nyanser.

Den stora parken Plantaget mitt i stan var något motsägelsefull, där fanns många olika element att upptäcka. Dels de varmt belysta behagliga bänkarna och vackert ljussatta träden, dels de skrälla neonrosa ljusstavarna som bildade "fiskbenseffekten" i ändan på området.

Kommunen hade sett till att det såg inbjudande ut redan vid infarten till stan, där en stor rondell med en fin perennplantering hade dekorerats med stora, levande marschaller som lyste upp natten.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Även många privatpersoner hade deltagit i ljusshowen genom att de hade dekorerat och ljussatt sina trädgårdar alldeles extra och gjort fina arrangemang i sina fönster.

Det var verkligen värt att ta en kvällspromenad i denna ljusets stad nu när höstmörkret faller på!

Om du efter att ha sett bilderna blir sugen på att belysa din egen trädgård, så finns här hjälp! En nyutkommen bok, Ljussätt din trädgård av Kerstin Engstrand och Eric Desmeules, är recenserad på Odla.nu.

I boken får du inspiration och tips på hur du förvandlar din trädgård och ger den en extra dimension.


Spännande lönnstammar


Caféets innergård


Afzeliiskolan


Brunnsparkens träd


En gammal industrifastighet


Plantaget


Verkligen lysande rododendron

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB