Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spetsar blandar sig med minimalismen

Det finns bokstavligt talat ett mönster i den nya heminredningstrenden: Våra strama, minimalistiska hem får motvikt av feminina dekorationer vars inspiration hämtas från romantiska spetsmönster och av växter som retar våra sinnen.

Från Floradania

Det stilrena bryts med stil
Minimalismen är fortfarande modern, men det krävs mer. De rena linjerna och strama formerna ska brytas och enligt den undersökning som de danska krukväxtproducenterna har låtit genomföra kommer det i vinter att ske med hjälp av bland annat feminina, grafiska mönster och strukturer som inspirerats av romantiska spetsar.

  • Det används flitigt i de nya möbelkollektionerna, säger marknadsföringskonsult Lone Taklo från Floradania Marketing som i samarbete med scandinavian trend institute har kartlagt den kommande trenden. Lone Taklo pekar bland annat på designern Louise Cambell och hennes stora succé, stolen "Prince Chair" med sitt öppna, utskurna spetsmönster.

  • Den är ett bra exempel på hur strama former även kan vara organiska och sinnliga.

Och just "organisk" och "sinnlig" är två av trendens andra nyckelord.

Vintern bjuder på "Flowery Feel"
Minimalismen fortsätter och det gör även svart och vitt som de dominerande färgerna, fast den vita färgen mjukas upp, konstaterar trendinstitutet som har gett trenden namnet "Flowery Feel".

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Den kritvita färgen ersätts av off-white tillsammans med ett stänk guld och exklusiva möbler med organiska former placeras sida vid sida med de stilrena, fyrkantiga borden och sofforna. Släta väggar möts med sammetstapeter och det är i detta universum som växterna kommer att bli viktiga element i inredningen, lyder förutsägelserna.

  • Växter med mjuka blad och sammetsliknande ytor eller flera växter med olika markanta och spännande bladteckningar i grupp får fungera som skulpturer i det minimalistiskt inredda vardagsrummet, berättar blomsterstylist Bjarne Aarhus. Han har ägnat sig åt att omsätta den kommande trenden till sådana skulpturala element och uttrycket förstärks när växterna arrangeras i ytterkrukor med organiska former, mjuka ytor och strukturer eller förenklade spetsmönster.

För alla sinnenas och klimatets skull
Den internationellt erkände blomsterstylisten ser också tydliga tecken på att danska doftande växter vinner mark.

  • Det handlar om att alla sinnen är vakna och till historien hör också att numera ska växter inte bara vara en fröjd för ögat. Konsumenterna är väl medvetna om att växter också påverkar inomhusklimatet och i takt med allt pratet om koldioxid ökar efterfrågan på de många luftrenande sorterna kraftigt i hela Europa.

Det kan marknadsföringskonsult Lone Taklo nicka instämmande till:

  • Växternas naturliga fotosyntes upptar både koldioxid och ett antal föroreningar i luften och frigör sedan rent syre istället. Dessutom visar undersökningar att närvaron av växter i hemmet eller på arbetsplatsen påverkar vårt psykiska välbefinnande, berättar hon och fortsätter:

  • Vi trivs med den gröna färgen och tanken om att vi omges av något levande. Just i dessa tider när minimalismen och det ofta ganska kyliga svartvita universumet är i fokus får man anta att växter är en förmildrande omständighet - en brytning med det strama och ett välkomnande till lite mer feminin, designad romantik som den vi ser i trenden "Flowery Feel", avslutar marknadsföringskonsulten från Floradania Marketing, den danska krukväxtbranschens marknadsföringsbolag.

Förslag på tio växter som matchar trenden Flowery Feel:
*Begonia
Cyclamen
Echeveria
Gardenia
Helleborus (julros)Hoya kerrii
Kalanchoe
Peperomia
Rhododendron (azalea)Senecio*


Kalanchoe

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB