Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spegeldammen återinvigd

Förra årets hårda vinter orsakade svåra skador på Spegeldammen i Göteborgs Botaniska trädgårds entréparti. Under de senaste månaderna har dammen genomgått en totalrenovering som har kostat ca 1,6 miljoner kronor. På fredag den 28 april återinvigdes den i strålande väder och i rosa ”snöfall”, när parkens rosa körsbärsträd släppte sina blomblad för vinden.
  • Spegeldammen är Botaniskas signum och vi är glada att den återigen kan tas i bruk, säger Botaniska trädgårdens prefekt Mari Källersjö. Hon sa vidare att senare under sommaren kommer dammen också att få tillbaka sina röda, rosa och vita näckrosor och sina fiskar.

Spegeldammen stod klar 1925, två år efter Botaniska trädgårdens invigning. Dammen är perspektivbyggd, vilket innebär att den östra kortsidan är 3 meter kortare. Detta skapar intrycket av att dammen är längre än den egentligen är. Den ritades av professor Lars Israel Wahlman som bland annat också ritat Tjolöholms slott.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

I dammen står en vattensprutande najad av Carl Milles. Det är en av två najader som Milles skapade till Slottsskogen men då de blev refuserade, placerades den ena år 1931 i Botaniska trädgården och den andra i Keillers park.

I slänten ovanför dammen finns en motivplantering där två olika motiv planteras varje år. Det första med vårblommor, främst penséer, det andra med sommarblommor. Årets första motiv är kaninen Lill-Vit ur den folkkära sagan ”Pricken” av Margret och Hans Rey från 1945. Kaninen är planterad med ca 600 plantor vita, rosa och orangefärgade penséer samt med grön helgonört (Santolina rosmarinifolia).

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB