Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spara höstens vackra färger i en fin dörrkrans

Vem vill inte mötas av en vacker krans på dörren när man kommer hem en ruggig höst eller vinterkväll? Så samla höstens färger i en fin dörrkrans och ersätt sommarblommorna med ljung, prydnadskål, och kvistar av ädelgran.

Från Blomsterfrämjandet

Nu är det dags att plocka i ordning på balkongen och i trädgården inför vintern. Sommarblommorna har gjort sitt. Ej frosttåliga planteringskärl ska bäras in. Men inte behöver man sätta undan den vanliga balkonglådan och andra temperatur tåliga urnor. Varför inte skaffa ljungplantor, "dekorationsenar" och några grenar av ädelgran och göra några fina planteringar. Tänk vad trevligt att en kall vinterdag titta ut på balkongen och se frosten i ljungens röda klockor och snökristallerna på ädelgranens kvistar.

Låt fantasin flöda

Lika fint kan det vara att komma hem till en vinterdekorerad farstukvist. Där det på dörren hänger en vacker krans som återger höstens färger, och i sommarens amplar lyser röda ljungplantor flankerade av ädelgrans kvistar i en bädd av renlav (vitmossa). Väggkorgen som hyste hängpelargonen i somras har ersatts av en "dekorationsen" och en brokbladig krukväxtmurgröna . Vid dörren hälsar en av sommarens urnor välkommen med en hög "dekorationsen" i sällskap med en stor vit prydnadskål, ljung, och överhängande murgröna. I urnan finns också vit eller grön mossa och så några av sommarens fynd av kottar, trädsvampar, stenar... En vacker rosett förhöjer slutligen intrycket. Låt fantasin flöda!

#För att plantorna ska må bra och hålla sig fina följer här några tips:#

Låt rotklumparna stå nedsänkta i vatten en kort stund, för att bli ordentligt genom fuktade före planteringen. Viktigt är också att alltid ta bort krukorna vid plantering och att jordklumparna sedan täcks ordentligt av jord.

Om man vill använda granris så bör man satsa på ädelgran som behåller barren hela vintern till skillnad från vår vanliga gran. Ädelgran finns oftast att köpa i blomsterbutikerna och då av två sorter. Kungsgranen (Abies nordmanniana) med sina mörkt gröna barr och blågran (Picea pungens) som har vackert blåtonade barr.

I lådor och urnor som ska dekoreras med grankvistar är det bra att låta jorden efter sommarblommorna vara kvar. Jorden är då genomvävd av sommarblommornas rotsystem och ger stadga åt grenarna. För att fästa grenarna så de inte blåser iväg tar man bort barren på den nedre ändan som ska stickas ner i jorden och de ska ner ordentligt. Om det är extremt blåsigt kan man "tråda" grenarna för bättre fäste. Blomsterbutikerna kan visa hur man gör.

#Utnyttja naturens resurser#

Som pynt till växterna kan man efter tycke och smak tillföra vackra stenar, kuddar av mossa eller lav. Kvistar med fina nypon och grenar med lav kan också ge en personlig touch åt arrangemangen. Varför inte prova att sticka in lite grönkål? Glöm bara inte att det är ej tillåtet att plocka mossa/lav och att ta grenar i skogen utan tillstånd. Material som ligger löst på marken är däremot tillåtet att plocka.

En vacker krans till dörren kan skapas av material med olika färg och struktur från trädgårdens barrväxter, och dekoreras med höstens blad och bär. Antingen kan man göra sin egen personliga höstkrans med hjälp av en halmstomme (finns i blomsterhandeln) som underlag eller så kan man ta hjälp av floristen i sin blomsterbutik.

Det var nog så de första gravdekorationerna kom till. Genom att man använde vad naturen erbjöd. Idag har vi allt mer gått över till de färdiga gravdekorationer, då de flesta inte har tillgång till egen skog. Varför inte använda idéerna här ovan även vid höstens dekoration av gravarna. Vill man ha en annorlunda form eller utsmyckning på kyrkogårdens vinterdekorationen, prata med din blomsterbutik de har säkert många idéer.

Vet du att: Det varje höst i Sverige säljs drygt 5 miljoner ljungplantor för dekoration.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB