Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spännande krukväxter till söderfönster

Grönskande krukväxter släpper in sol och sommar i vardagsrummet, och skapar lite av den där exotiska semesterkänslan som hör årstiden till.

Från Floradania

Under sommaren blir gränserna mellan uteliv och inneliv flytande. Vi kan inte riktigt få nog av trädgården och naturen, och det är en utmärkt idé att skapa lite trädgårdsstämning även inomhus. Ett ljust vardagsrum ger en perfekt inramning åt den blommande färgprakten och grönskan.

Skapade för den varma årstiden
Hos handelsträdgården Gunnar Rosenlund i Haderslev på södra Jylland är man övertygad om att kunderna gärna vill ha krukväxter även inomhus på sommaren. Handelsträdgården har hittat sin egen nisch, nämligen att odla fram växter som har sitt ursprung i varma och till och med ökenliknande områden:

 • En av våra huvudkulturer är ökenrosen, Adenium obesum, som trivs utmärkt i fönster som vetter åt söder eller sydväst, d.v.s. med direkt sol.

  Det berättar handelsträdgårdens innehavare, Gunnar Rosenlund.

 • Som namnet också antyder, har den här växten sitt ursprung i öknen, där den i vilt tillstånd skapar en "knöl" som utgör ett slags vattenreservoar. På så sätt överlever den öknens skoningslösa hetta.

 • När den förädlas uppför sig ökenrosen annorlunda. Som inomhusväxt får den, i stället för en "knöl", de allra vackraste blommor i olika färger, från vitt till rosa och mörkrött. Den tål dock fortfarande att torka ut då och då.

  Spännande och lättskött krukväxt
  Holarrhena, eller kurchi, är översållad med små vita blommor, och kallas därför "Snowflake" av trädgårdsmästaren. Den är ytterligare en av handelsträdgårdens viktiga kulturer, och den stortrivs under samma villkor som ökenrosen.

 • Den här krukväxten älskar direkt sol och tål att torka ut fullständigt. Sätter man den sedan i vatten reser den sig till följande dag, utan att tappa blommor eller blad, berättar Gunnar Rosenlund.

 • Med den här typen av växter kan man vara säker på att lyckas - de blommar, blir frodiga och skapar en atmosfär av sommar och semester i bostaden. Och när man kommer tillbaka från ledigheten finns växterna kvar.

  Andra inomhusväxter som gillar sydvästfönster:
  Bougainvillea glabra
  Dipladenia sanderi
  Hibiscus
  Kalanchoe

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2FAdenium_sunshine.jpg)

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2FHolarrhena.jpg)

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2FAdenium_Rosenlund.jpg)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB