Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarskötsel av gräsmattan

Gröna sidan upp i alla väder och helst utan ogräs och mossa är kraven som ställs på våra tålmodiga gräsmattor. Det kan vara dags för lite tips och handfasta råd kring sommargräsmattan!

Av Katarina Kihlberg

För att gräsmattan ska vara frodigt grön hela sommaren krävs regelbundet regnande. En riktigt torr och varm sommar bör vi acceptera att den gulnar i stället för att vattna, vattna och vattna. Det ska mycket till för att en etablerad gräsmatta inte överlever trots torka. Dock kan den se tråkig ut fram tills regnet kommer men då piggnar den till rasande snabbt och blir välkomnande mjuk och grön igen.

Gödsla!

Gödsla gräsmattan en gång till nu eller för första gången om du inte redan har gjort det. En näringskick gör att gräset står emot ogräs bättre och växer sig starkt för att orka våra springande fötter och annan belastning hela sommaren. Efter denna gödsling behöver du inte mer i sommar.

Sprid gräsgödslet jämnt och tunt över gräsmattan. Om du inte har en gödselspridare går det utmärkt att gödsla för hand. Gå över gräsmattan och kasta gödselkornen rakt upp i luften så landar de jämnt. Räkna 2 till 3 kg gödsel per 100 kvadratmeter gräsmatta. En gammal regel är att gödsla vid regn för att inte riskera att bränna gräset. Detta är dock inte nödvändigt om du använder ett organiskt gödselmedel, utan det kan spridas i alla väder.

Klipp!

Klipp gräset ofta men inte för mycket varje gång, låt minst 1/3 vara kvar. Om gräsmattan gulnar efter att du har klippt, är det ett tecken på att du klippte för kort.

Återanvänd!

Lägg färskt gräsklipp i rabatter eller kökslandet och låt den goda näringen komma tillbaks till jorden. Gräsklippet håller dessutom fukten kvar lite längre. Klippet gödslar marken och förmultnar så småningom till fin jord, så det är ett utmärkt täckmaterial. Ogräset får också svårare att etablera sig under grästäcket.

Ogräs och mossa

Bästa förebyggande åtgärd mot mossa och ogräs är att sköta om gräsmattan så att den blir livskraftig nog att själv ser till att ta sin givna plats i trädgården. Regelbunden klippning gör att ogräs inte hinner växa sig alltför starkt och inte heller bilda frön och sprida sig den vägen. Maskrosor kan du rensa med hjälp av ett maskrosjärn som gör att hela pålroten kommer upp.

Om du har gjort allt du kan för att få en frisk och stark gräsmatta och mossan ändå frodas på vissa skuggiga partier kan det vara dags att fundera över att ta bort gräsmattan just där och plantera marktäckande växter eller göra en skuggrabatt i stället. Om mossan stör dig vill säga!

Skön, grön sommar önskar Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB