Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommor - planera redan nu!

Om du är nybliven ägare av en trädgård eller koloni är det bra att använda de första säsongerna till att lära känna dina ägor och sakta låta dina egna planer för rabatter och odlingar ta form. Under den perioden är det perfekt att odla ettåriga blommor!

Av Katarina Kihlberg

När jag flyttade in i min trädgård hade den stått orörd i över 20 år, och såg ut därefter. Ett tungt men roligt röjningsarbete tog vid under hösten och vintern första året. När våren kom tittade jag ut över en trädgård med stor potential men jag visste just då varken ut eller in. Jag förstod tack och lov att här krävdes tålamod, lugn och eftertanke. Trädgårdens utformning skulle få ta den tid den och jag behövde.

Denna första säsong var sommarblommor min räddning. Jag sådde zinnia, indiankrasse, blåklint, rosenskära, vallmo, luktärt, blomma för dagen och svartöga som fick ge färg och i alla fall lite form åt min förvirrade trädgård. Jag har väl aldrig plockat så mycket buketter som den sommaren!

Så sommarblommor!

Du kan enkelt så många sommarblommor själv eller köpa färdiga, relativt billiga plantor i trädgårdshandeln. Ett mycket sympatiskt kännetecken för många sommarblommor är att de är osedvanligt färggranna, de blommar i överflöd hela sommaren och en bit in på hösten och de är lätta att sköta.

Väljer du att så sommarblommorna själv har du en rolig och pysslig tid framför dig. Vissa sorter behöver förodlas inomhus för att hinna växa till sig och blomma under sommaren, andra sår du direkt i rabatten när värmen har kommit. Är du nybörjare kan det vara smart att inte förodla för många sorter utan begränsa antalet plantor att vårda och hålla reda på.

#Att förodla sommarblommor#

Anledningen till att jag tar upp sådden av sommarblommor redan nu i mars är att förodlingen av dem är högaktuell just nu. Du kan så klart välja bara sådana sorter som kan direktsås fram i försommar men vill du prova på att förodla blir utbudet av blommor så mycket större.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Jag har gjort en guide som berättar om hur du förodlar sommarblommor och hur du använde dem. Ladda ner den och skriv gärna ut den så har du informationen enkelt till hands. Guiden hittar du här: Att förodla sommarblommor

10 fina sommarblommor att förodla

Sommarrudbeckia: Blommar i juli-september i soligt läge. Finns i olika gula och rödbruna nyanser med skiftande höjd, från 40 till 100 cm. Fina i rabatter och som snittblomma.

Lejongap: Blommar juni-oktober i soligt läge. Finns i många olika höjder och i alla tänkbara färger. Fina i rabatt och kruka.

Zinnia: Blommar i juli-september i soligt läge. Höjden varierar beroende på sort från ca 30 till 70 cm. Finns i mängder av färger: vitt, rött, orange, gult, rosa, lila, limegrönt och spräckligt. Fina i stora krukor, i rabatt och som snittblomma.

Kantlobelia: Blommar i juni-oktober i sol till skugga. Höjd ca 15 cm. Finns från klaraste blått till lila, rosa och vitt. Vacker i kanten av rabatt eller i kruka.

Blomstertobak: Blommar juni-september i sol till halvskugga. Höjd 30-60 cm. Blommar i vitt, rosa, lila, rött, lime och tvåfärgat. Vackra i rabatt och stora krukor.

Svartöga: Blommar juli-september i soligt läge. Klättrar till en höjd på 2 meter och fyller verkligen sin plats. Finns i alla nyanser av tegelrött, laxrosa, aprikos och crèmegult med ett mörkt öga i varje blomma.

Rosenskära: Blommar i juli-oktober på solig plats. Höjden varierar mellan 50 och 120 cm beroende på sort. Blommorna är stora och finns i rosa, rött och vitt. Kan planteras som tillfällig häck eller i rabatt. Fin som snittblomma.

Sommarmalva: Blommar juli-september i soligt läge. Finns i flera olika höjder med klara fina och mängder av färger på blomman.

Stjärnöga: Blommar i juni-september i soligt läge. Höjd ca 30 cm. Finns i mängder av färger, blan annat rosa, lime, gult, laxfärg, lila och vitt. Fina i rabatt och kruka.

Nemesia: Blommar juni-augusti i soligt läge. Höjd ca 30 cm. Färgspektrat är brett med nyanser av orange, gult, rosa, blått, rött och vitt. Fin i både rabatt och kruka.

#Köp fröer hos Odla.nu#

Välkommen att botanisera bland våra blomsterfröer: Fröerbjudande

Har du frågor mejla mig gärna: katarina@odla.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB