Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommande buskar

Månadens Växttema i juni 2002 är Sommarblommande buskar bl.a. Prestonsyren, Syringa prestoniae Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis

Paradisbuske och prestonsyren är säkra kort i trädgården utan att vara det minsta präktiga. Tvärtom är de både ljuvliga och mångsidiga och med sin magnifika blomning har de tendens att bli riktiga favoritväxter. Sådana som får en att tillbringa mer tid i trädgården än vanligt. Det är dessa säsongsbetonade konstverk värda.

Månadens Växt, Syringa prestoniae 'Royalty', prestonsyren

Det finns flera olika sorter av prestonsyren. De blommar i varierande nyanser av rosa, vinrött, violett eller vitt. Alla är friska, starka och frodiga, och dessutom vindtåliga. Växtsättet är kraftigt, stadigt och upprätt. Bladen är stora och mörkgröna. Buskarna blir 2-4 m höga beroende på sort. Sorten har också viss betydelse för härdigheten som är tillräckligt god för zon V eller VI.

Prestonsyrener blommar frikostigt, med början ca två veckor senare än vanlig syren. De fint doftande blommorna sitter samlade i stora och upprätta eller lätt böjda klasar.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Prestonsyren trivs bäst och blommar mest i full sol, men halvskugga går också bra. Den trivs i så gott som alla jordar, bara de inte är alltför torra eller våta.

Det är bra att gallra bort gamla grenar regelbundet. Då kommer det fler nya skott och buskarna håller sig fina. Skär av grenarna ända nere vid marken. Senvintern är en bra tid för beskärning.


Syringa prestoniae 'Royalty', prestonsyren
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB