Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Soliga hibiskus

Hibiskusen är en växt som trivs bra i sol och som vi kan se utomhus i länderna runt Medelhavet. För att den ska blomma optimalt på våra breddgrader bör den placeras mycket ljust, även i full sol går bra.

Tänk på att förändringar i ljusförhållanden kan göra att knopparna faller av, en planta med knoppar bör därför inte flyttas. Varje enskild blomma håller i en eller två dagar men i gengäld utvecklas nya knoppar efterhand under hela blomningsperioden. Hibiskusen är en mycket blomvillig och lättskött blomma som har förmågan att glädja sin ägare under många år.

Namn: Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)

Familj: Malvaceae, malvaväxter.

Ursprung: Troligtvis tropiska Asien.

Färg: Finns i en mängd färger och nyanser; röd, rosa, gul, orange, aprikos, crème och vit.

Beskrivning: Hibiscus - av grekiska hibiskos, namnet på en malva växt
rosa-sinensis - rosen från Kina.

Bakgrund: I naturligt tillstånd är hibiskus en 2 - 3 m hög buske och blommar med enkla blommor, men sorter med fyllda blommor finns idag i odling. Plantan blommar från vår till höst och det utvecklas nya knoppar efterhand under hela blomningsperioden, varje enskild blomma håller i en eller två dagar. I butik finns hibiskus från vår till höst.

Egenskaper: Hibiskus är en mycket blomvillig och lättskött blomma som har förmågan att glädja sin ägare under många år.

Placering: För att växten ska blomma bör den placeras mycket ljust, även i full sol går bra. Rumstemperatur under den större delen av året, men gärna svalare, runt 15°C, vintertid. En planta med knoppar bör inte flyttas, förändringar i ljusförhållanden kan göra att knopparna faller av.

Sorter: Ett flertal sorter finns, med enkla såväl som fyllda blommor, grönbladiga och sådana med vit- och grönbrokigt bladverk.

Skötsel: Växten dricker mycket under växtperioden, därför bör den vattnas rikligt från vår till höst, uttorkning kan göra så att knopparna faller av. En gång i veckan från vår till höst ges krukväxtnäring, under vintern räcker en halv dos varannan vecka. På plantor som vintertid står i rumstemperatur faller bladen av, men hård beskärning i februari stimulerar åter tillväxten till våren. Omplantering bör göras varje vår. Växten kan gärna duschas ofta. Skadedjur som kan angripa hibiskus är spinn och bladlöss.

Användning: Hibiskus är en praktfull och lättskött växt som lätt kan formas till ett vackert stamträd.


Foto: Lena Granefelt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB