Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Soliga hibiskus

Hibiskusen är en växt som trivs bra i sol och som vi kan se utomhus i länderna runt Medelhavet. För att den ska blomma optimalt på våra breddgrader bör den placeras mycket ljust, även i full sol går bra.

Tänk på att förändringar i ljusförhållanden kan göra att knopparna faller av, en planta med knoppar bör därför inte flyttas. Varje enskild blomma håller i en eller två dagar men i gengäld utvecklas nya knoppar efterhand under hela blomningsperioden. Hibiskusen är en mycket blomvillig och lättskött blomma som har förmågan att glädja sin ägare under många år.

Namn: Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)

Familj: Malvaceae, malvaväxter.

Ursprung: Troligtvis tropiska Asien.

Färg: Finns i en mängd färger och nyanser; röd, rosa, gul, orange, aprikos, crème och vit.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Beskrivning: Hibiscus - av grekiska hibiskos, namnet på en malva växt
rosa-sinensis - rosen från Kina.

Bakgrund: I naturligt tillstånd är hibiskus en 2 - 3 m hög buske och blommar med enkla blommor, men sorter med fyllda blommor finns idag i odling. Plantan blommar från vår till höst och det utvecklas nya knoppar efterhand under hela blomningsperioden, varje enskild blomma håller i en eller två dagar. I butik finns hibiskus från vår till höst.

Egenskaper: Hibiskus är en mycket blomvillig och lättskött blomma som har förmågan att glädja sin ägare under många år.

Placering: För att växten ska blomma bör den placeras mycket ljust, även i full sol går bra. Rumstemperatur under den större delen av året, men gärna svalare, runt 15°C, vintertid. En planta med knoppar bör inte flyttas, förändringar i ljusförhållanden kan göra att knopparna faller av.

Sorter: Ett flertal sorter finns, med enkla såväl som fyllda blommor, grönbladiga och sådana med vit- och grönbrokigt bladverk.

Skötsel: Växten dricker mycket under växtperioden, därför bör den vattnas rikligt från vår till höst, uttorkning kan göra så att knopparna faller av. En gång i veckan från vår till höst ges krukväxtnäring, under vintern räcker en halv dos varannan vecka. På plantor som vintertid står i rumstemperatur faller bladen av, men hård beskärning i februari stimulerar åter tillväxten till våren. Omplantering bör göras varje vår. Växten kan gärna duschas ofta. Skadedjur som kan angripa hibiskus är spinn och bladlöss.

Användning: Hibiskus är en praktfull och lättskött växt som lätt kan formas till ett vackert stamträd.


Foto: Lena Granefelt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB