Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snödroppar

Snödroppar och andra vänner som vårens budbärare. Bleka och frusna men med obändig livskraft spränger de fram ur frusen jord. Blomsterlökarna går inte att hejda. De visar sin styrka redan i februari när de första snödropparna och vintergäcken tittar fram.

I mars kommer krokus och våriris för att senare få avlösning av tidiga tulpaner och påskliljor. Det bästa av allt de finns alla i kruka fix och färdiga att placera i köksfönstret, på balkongen eller trappan.

Att plantera en egen rabatt på fönsterbrädan är bland det roligaste som finns. Tänk att hinna före våren inomhus med snödroppar, krokus, tulpaner och narcisser. Det är just nu, i februari och mars, som längtan efter våren ibland kan kännas näst intill outhärdlig för trädgårdsentusiasten. Då är det en lisa för själen att kunna unna sig en liten försmak med fördrivna lökar i kruka. Enkelt och behändigt kan vi skapa en liten "i väntan på våren" hörna med blommande lökväxter. I en avlång kakform ställs krukorna på rad eller också placeras de sort för sort i gamla lerkrukor med patina och vips har man skapat ett levande stilleben.

Välkomnande entré
Växter i kruka har blivit mer och mer populärt. Krukorna kan flyttas allt efter tycke och smak. Så här års kan det vara trevligt med en välkomnande lökkruka på trappan eller på den inglasade balkongen eller altanen. Vi som glömde plantera lök i höstas behöver inte vara utan vårtecken. Så här års finns det många olika fördrivna lökar i kruka att köpa. Påskliljor, hyacinter, tulpaner, krokus, iris, snödroppar och många fler, alla med härlig doft av den efterlängtade våren.

Det fina med dem är att de tål kyla så att vi redan i mars vågar plantera i balkonglådan eller i en kruka. Lökar tål kyla, till och med några minusgrader. Fördelen med den här tidiga planteringen är att den håller väldigt länge tack vare det fortfarande svala vädret.

Fyll gärna i med stenar, mossa, kvistar och lite längre fram penséer.

Så här sköter man lökväxterna:
Det här är blommorna som passar den som inte har gröna fingrar. Allt finns lagrat i löken och spränger fram hur illa man än sköter växten.

1. Sval placering, lökväxter tål någon minusgrad.

2. Lite vatten.

3. Efter blomning skärs blomstängeln bort. Därefter vattnas och gödslas plantan som vilken annan krukväxt som helst. Plantera ut lökarna i rabatt så snart tjälen gått ur jorden så får du lång glädje av lökarna under kommande år.

Snödroppar och andra lökväxter på Sofiero


Som en vårsol på en himmelsblå vårhimmel lyser den blågula balkonglådan.
Foto: Tomas Södergren


Grekisk krokus, Crocus sieberi, är en blyg, ljusblå, vårblommande budbärare.
Foto: Jan Tennek


En välkomnande krans med härligt doftande hyacinter och blå anemoner.
Foto: Jan Tennek

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB