Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snart sprakar det av färg!

Inspiration och nyheter på penséhimlen

Ingen kan väl undkomma penséernas glada små ansikten som krampaktigt kämpar i vind, regn och rusk eller när de lyser som sommarsorbet i trappans krukor. Jag liknar dom vid grupper av glada, tankspridda dagisbarn på utflykt i vårsolen, vaggandes längs trottoarerna i söta toppluvor och färgglada overaller. Man blir glad.

Det finns mängder av penséer, alla med sitt speciella uttryck och det gäller att hitta sina favoriter. Penséerna är mycket tåliga och klarar temperaturer på ner till ca 7 grader minus.

Denna vår är den gula färgen het både inom inredning och vid val av vårens blommor. I vårens krukor kombineras de gula penséerna i stor- och småblommiga sorter, färgstarka och färgsvaga och gärna med en kontrast i det violetta. Inom inredningen är det de mildare gula tonerna som kommer att prägla våra hem och kombineras fint med de mer pastellgula penséerna. Plantera dem i krukor och placera dessa i blickfång inifrån bostaden så att du kan njuta av blommorna hela tiden. Höj gärna upp dom en bit från marken. Blandar du lika mycket blått och gult i krukan blir effekten rörig och oharmonisk. Ta hellre rikligt av en kulör och blanda i några enstaka klickar av en närliggande nyans så får du ett både harmoniskt och färgglatt uttryck. I vår ser jag att trenden ligger i låga arrangemang med fokus på en variation i ytor. Kombinera så småningom gärna med andra låga växter, grenar, glas och vackra stenar. En fördel är att använda låga och vida krukor.

Så här sköter du dina Penséer
Vid plantering i kruka eller balkonglåda använder du blomjord av god kvalitet. Planteras de direkt i marken föredrar de mullrik, lucker jord och lätt skugga. Sörj för en regelbunden vattning och känn efter lite extra på varma dagar. Ge näring en gång i veckan och nyp av de blommor som blommat över, då laddar växten med nya knoppar, plantan ser trevligare ut och blommar längre. Om du köper utslagna penséer är det värt att nypa bort blommorna efter planteringen så att växten ska få mer kraft att etablera sig.

Hitta nya sorter i penséehavet
En nyhet är den storblommiga penségruppen vid namn Matrix. Inom Matrix-gruppen finns en variation av attraktiva färger med stort prydnadsvärde. Sortgruppen Matrix har ett harmoniskt växtsätt och bildar snabbt en fin rosettformad planta med grönt och friskt bladverk. En frisk och vital planta ger de allra bästa förutsättningarna för en långvarig blomning så att vi kan njuta länge. Två andra sorter som är tilltalande i färgställningen är Angel - Amber Kiss och Ultima - Radiance Deep Blue. Alla tre helt unika på sitt eget sätt.

Läs mer:
Snart sprakar det av färg!


Gula penséer i flätad pilkorg
Foto: Blomsterfrämjandet


Angel, 'Amber Kiss'


Ultima, 'Radiance Deep Blue'
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems


Viola Matrix, 'Morpheus'


Viola Matrix, 'Blue Frost'
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibulls

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB