Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snabbväxande barrväxter

Den tredje delen i vår serie om snabbväxare kommer här. Vi presenterar snabba barrväxter.

Buskar är oftast första hjälpen för en helt öppen gårdsplan där det inte finns någonting alls i växtväg som kan ge lä och insynsskydd, eller om man har en öppen strand eller en äng eller åker intill så att man drabbas hårt av blåsten. Vill man att det ska vara grönt och ge skydd även vintertid, kan man välja städsegröna växter, i första hand barrväxter.

Tänk dock på att det är säkrare att plantera barrväxter på våren än på hösten, för de behöver rota sig ordentligt innan kylan kommer. Så vårplantering ger dem en sommar att etablera sig. Det är dock bra att på vårvintern skydda de tämligen nyplanterade barrväxterna med s.k. vinterskyddsväv eller juteväv mot vårsolens starka strålar, så att de inte får solbränna eller torkar ut. När den starka vårsolen gassar på, avdunstar barrväxterna åtskilligt med vatten. Om marken då är frusen, kan de inte kompensera förlusten genom att suga upp vatten med rötterna, utan torkar och blir fula och bruna.

Här listar jag några "snabba" barrväxter, en del finns både i buskform och som stamträd.

De flesta av dessa barrväxter blir ju till stora träd, så det gäller att ha plats och tänka efter före.

Abies concolor, coloradogran. Blir upp till 30 m hög och 10 m bred. Fin som solitär med vacker, slät bark och ca. 5 cm långa barr. Zon 5.

Abies nordmanniana, nordmanngran. Höjd 30-40 m , bredd ca 10 m. De blanka, mörkgröna, 3 cm långa barren har silvriga undersidor. Zon 4.

Abies veitchii, fujigran. Blir ca 15-20 m hög och 5-6 m bred. Har glänsande gröna barr med kritvita strimmor på undersidan. Kottar redan på unga träd. Zon 4.

Chamaecyparis lawsoniana,ädelcypress. Det finns otaliga namnsorter med olika storlek och utseende. Den rena arten kan bli upp till 25 m hög. Den har små, mörkgröna barr som doftar persilja om man krossar dem. Zon 2-3 för de flesta sorter.

Larix decidua syn. Larix europaea, europeisk lärk. Den kan bli 30 m hög. Barren, som faller på hösten, är 2-3 cm långa. Zon 3.

Larix leptolepis syn. Larix kaempferi. Japansk lärk. Blir upp till 20 m hög. Är mycket snabbväxande som ung. Har mörkt purpurröda skott och kraftigare grenar och bredare krona än den europeiska lärken. Zon 5.

Larix sibirica, sibirisk lärk. Kan bli 20 m hög med oregelbundet växtsätt. 3-5 cm långa barr, slår ut tidigt på våren. Den är härdigast av alla lärkar, men inte så lämplig i kusttrakter med milda vintrar och tidig vår.

Picea abies, vanlig gran. Blir upp till 45 m hög, relativt snabbväxande. Det finns många växtformer av vanlig gran, som t.ex. 'Aurea' med ljusgula unga barr, 'Columnaris', högsmal med korta grenar, 'Inversa', en smal pelargran och många fler. Zon 7.

Picea omorika, serbisk gran. Ca. 20 m hög med slankt, elegant växtsätt, snabbväxande. Zon 5.

Pinus nigra syn. Pinus austiaca, svarttall. Höjd 25 m. Växer snabbt och blir ett stort, brett träd. Zon 4.

Thuja occidentalis, tuja. I första hand sorterna 'Brabant' och 'Fastigiata', pelartuja, är lämpliga som snabba, vintergröna häckväxter. Zon 4.

Thuja plicata syn. Thuja gigantea, jättetuja. Blir upp till 25 m hög. Passar bäst som solitär om man har gott om plats. Det finns några namnsorter med olika storlek och utseende. Zon 3.

Tsuga canadensis, hemlock. Kan bli ca. 10 m hög hos oss, inte den snabbaste barrväxten. Många namnsorter finns. Zon 3.


Picea abies 'Cruenta', smultrongran


Larix decidua med kottar


Chamaecyparis lawsoniana 'Erecta Aurea'


Picea omorica, Picea  abies, Pinus nigra m.fl.


Thuja plicata, Picea abies f. virgata, ormgran m.fl.


Abies veitchii


Picea abies, olika former

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB