Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Smakrika bär

Pressmedelande från Sveplants E-grupp

Hallon drabbas lätt av virus vilket ger lägre skörd och klena plantor. Som E-sorter finns de traditionella Veten och Preussen, den nya och stadiga Haida samt gula Golden Queen med söt smak, alla går i zon 1-5. Hösthallon lämpar sig bäst i södra Sverige, zon 1-2. De klipps ner helt på våren och ger skörd samma höst. Bohème är tidigast, Autumn Bliss något senare och Diana har aprikosorange bär.

Svarta vinbär är en lättodlad bärväxt, stilig även som prydnadsbuske. E-sorterna är motståndskraftiga mot mjöldagg. Polar är särskilt bra i norra Sverige, Storklas växer upprätt och Öjebyn mer utbrett, alla går i zon 1-6. Vita vinbär är ett omväxlande inslag i trädgården. Vit Jätte är en svensk sort som ger riktigt långa fina klasar och trivs i zon 1-4.

Krusbär är kanske det bär där mjöldaggsproblemen är störst, den fula bruna filt som gör bären oätliga. Ljusgröna stora Invicta för zon 1-4 är motståndskraftig mot mjöldagg. Fler sorter är på väg.

Blåbär är hälsobäret som efterfrågas allt mer. Bären är fullproppade med nyttigheter och dessutom goda. De trivs i en kemiskt sur jord, passar att planteras tillsammans med staketvindruva, rododendron, magnolia och hortensia. Bra som kantväxt och bladen får lysande röd höstfärg. Två korsningar mellan svenska vilda blåbär och amerikanska buskar är Emil och Putte som bägge trivs i zon 1-5.

Havtorn har ett buskigt växtsätt med silvergröna blad på intensivt bruna grenar är bra som lä- och insynskydd. Den trivs i zon 1-5 i blåsigt utsatt klimat, magra torra jordar och trädgårdsjord. De otroligt C-vitaminrika orange bären kommer bara på honplantorna. Svenska sorten Julia måste alltid planteras tillsammans med hansorten Romeo för att ge skörd.


Havtorn Julia.
Foto B. Andersen


Etikett E-sorter av röda hallon

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB