Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Släpp lös en honungsros!

Honungsrosen är härdig, frisk, livskraftig och doftar himmelskt när sommaren är som allra vackrast. Rosen har många användningsområden och täcker snabbt stora ytor. Släpp lös en honungsros i trädgården – du kommer inte att ångra dig!

Av Lars Forslin, Colour Your Life

Honungsrosorna har en hel del vildkaraktär över sig och kommer mest till sin rätt om de får utveckla den, det vill säga växa ganska fritt. Det innebär att de passar utmärkt att leda upp i träd, där de får klättra fritt. Pergolor, stora bågar och portaler är andra bra stöd där honungsrosen får utvecklas i all sin prunkande rikedom. Döda träd kan bli fantastiskt vackra om de kläs in med en honungsros. Se bara till att trädet inte är ruttet så att det faller.

Mjuka upp ett plank

Vid tomtgränsen är honungsrosor användbara: att låta honungsrosor växa vid plank och kraftiga staket är utsökt vackert, då de väller över kanten och mjukar upp. Man kan faktiskt också använda honungsrosorna som stora buskrosor som planteras fritt. Tänk då på att de tar stor plats, de kan bli 5–6 meter i diameter i gynnsamma lägen. Men behöver man insynsskydd och har plats så ska man absolut överväga honungsrosor för ett stort buskage. Höjden som friväxande når 3–4 meter, beroende på sort, klimat och jordmån. Även stora slänter kan täckas in med honungsrosor, som man då planterar med ca 3 m avstånd.

Klä in en pelare

Att plantera klätterrosor vid pelare och tripoder har blivit alltmer populärt. Det fungerar också med honungsrosor, men tänk på att växtkraften är stor och att underlagen måste dimensioneras därefter. De som finns i handeln är alldeles för klena, så man får snickra själv. Tripoder och pelare bör vara 4–5 meter höga och byggs lämpligen av senvuxna gran- eller furuslanor som man barkar. Ett tips är att snurra de mjuka skotten runt pelaren/tripoden för att på så sätt undvika att de når toppen för snabbt.

Ta var på vågräta skott

Skott i vågrät riktning blommar också mer, ett faktum som man kan utnyttja när man spaljerar rosor, då man bör välja att göra spaljén extra bred. En honungsros klär ju in en hel vägg på 7–8 meters bredd. Materialet bör också göras avsevärt kraftigare än de klena spaljéer man kan köpa. En fullvuxen honungsros väger en hel del och alla stöd bör dimensioneras extra kraftigt. Det ser inte trevligt ut med pergolastolpar som står och svajar för att rosen nästan lyfter dem!

Honungsrosen skapar lummighet

Stora trädäck byggs allt fler och de blir lätt sterila utan växter. Varför inte låta en halv pergola gå längs kanten på trädäcket, tre meter upp, buren av kraftiga stolpar? Honungsrosor passar utmärkt här och lummar in det hela lagom mycket. Där man vill ha mer skugga bygger man en hel pergola, alltså ett ribbtak som sedan blir ett blommande och doftande lövtak.

Om man gillar det lite vildvuxet så kan man låta sin honungsros kasta sig upp på taket och breda ut sig där. Då kan man skippa spaljén och istället bara leda upp några kraftiga skott på taket och förankra dem i väggen med kraftig ståltråd. Rosor på vägg och tak ger ett fantastiskt yppigt intryck, men fungerar förstås bara i områden där snömängderna är ringa.

Samplantera för längre blomning

För den som tycker att blomningen tar slut för tidigt är tipset att samplantera rosen med en klematis, gärna av någon italiensk typ, som växer kraftigt och blommar hela sensommaren.

Tips! Att ta in några kvistar honungsrosor i full blom blir förstås underbart vackert och fyller rummet med rosendoft. Bästa tiden att skära kvistar för snitt är på morgonen, då de är som mest saftspända och fräschast.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB