Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sensommarfägring

Månadens Växttema i augusti 2002 är Sensommarfägring med Tok, Potentilla fruticosa 'Marian Red Robin' och Kärleksört, Sedum spectabile x telephinum 'Herbstfreude'

GE SOMMAREN EN FÄRGRIK FINAL MED RÖDA BLOMMOR I OLIKA TONER

Till sensommarens glädjeämnen hör kärleksörten 'Herbstfreude' som nu öppnar sina mustigt mörkröda blommor. Den rödblommande token 'Marian Red Robin' står i full prakt sedan länge. Men med svalare väder blir blommornas färg allt intensivare. 'Herbstfreude' och 'Marian Red Robin' bildar Månadens Växttema för augusti, Sensommarfägring.

När det gäller blomrikedom och blomningstidens längd kan få buskar, om ens någon, mäta sig med token, Potentilla fruticosa. Från juni till oktober står 'Marian Red Robin' översållad av lysande röda blommor. Andra namnsorter kan ha en något annorlunda blomningstid, men alla blommar i flera månader.

Månadens växt, Potentilla fruticosa 'Marian Red Robin', tok 

De flesta sorter av tok har gula blommor, från guldgula till ljust limefärgade. Men förutom gult och rött finns även blommor i vitt, rosa, aprikos och orange.
'Marian Red Robin' har de mest intensivt röda blommorna. De håller färgen i alla väder, även i full sol. En extra kick får färgtonen av låga temperaturer. Ju kallare det är desto starkare lyser blommorna. Gemensamt för alla sorter är blommornas form och den pigga, glada uppsynen. De har fem kronblad och liknar jordgubbsblommor.

Irländskt ursprung

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

'Marian Red Robin' har fått namn efter rödhaken, red robin på engelska. Namnets första del kommer från den irländska plantskolan Marian Nurseries, som tagit fram den värdefulla sorten som är namnskyddad. Men i många sammanhang kallas den enbart 'Red Robin'.

Tok trivs bäst i full sol eller där det är sol en stor del av dagen. Plantera gärna flera av de rödblommande tillsammans, eventuellt i kombination med tok i andra höjder och färger. Bland barrväxter och annat vintergrönt blir den rödblommande busken en lysande färgklick. Använd den också i blandade planteringar tillsammans med andra buskar, perenner och sommarblommor.

Månadens växt, Sedum 'Herbstfreude', kärleksört (Fjärilsväxt)

Kärleksörten 'Herbstfreude' är en härlig och frisk perenn. Det fräscha bladverket är en ständig tillgång i rabatten, från vår till höst. Men kärleksörtens höjdpunkt är förstås den långvariga blomningen under sensommar och höst. Då ger den mörkröda färgen en mycket snygg kontrast till trädgårdens alltmer gyllene toner. De stjärnformade blommorna är dessutom utmärkta nektarkällor och pryds därför ofta av fjärilar. Även sedan blomningen klingat av har kärleksörten ett skönhetsvärde. De stora, utbredda blomställningarna torkar, men står kvar på plantorna. De är fina som de är, men blir extra dekorativa i rimfrost eller med topp av nysnö.

Fin i kruka
Med sitt vackra bladverk och långa blomningstid är 'Herbstfreude' också en utmärkt växt att odla i kruka. Då kan blommorna få lysa upp på trappan, vid entrén eller någon annan plats man ofta passerar. I en kruka blir vinterns kyla ofta alltför svår för rotsystemet. Vill du spara kärleksörten till nästa år kan du sätta krukan frostfritt över vintern eller gräva ner den i trädgården.

Kärleksört är en fyllig och fin snittblomma för höstens buketter. Ljummet vatten i vasen och halv dos snittblomsnäring ger bäst hållbarhet. Blommorna kan även torkas för att sedan användas i olika arrangemang. Skär av fräscha blomstjälkar och torka dem hängande inomhus.


Kärleksört i kruka lyser upp vid entrén hela sensommaren och långt in på hösten.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB