Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sensommarens rabatter, del 1

Så här års kan många av oss konstatera att det inte blommar så där jättemycket längre… Det kan bero på att vi oftast besöker plantskolor på våren och väljer då "automatiskt" att köpa sådana växter vi ser i blom just då. Det betyder att det blir växter som har sin bästa tid på våren och försommaren, medan de höstblommande perenner som då bara visar några blad, lätt blir förbigångna.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Så resultatet blir lätt att det inte finns några höstblommare alls i rabatten. Så ta en titt på plantskolan i dessa dagar. Där finns det stora krukor med blommande höstperenner som det är lätt att komponera med och som sedan kommer att glädja dig i många år framöver.

Här har jag några rabattförslag med sådana perenner som blommar på sensommaren och hösten.

Komplettera din plantering med vårlökar, inplanterade i gluggar mellan perennerna och så förstås några vår- och försommarblommande perenner också. Så får du en rabatt som blommar hela sommaren från den tidiga vårens lökblomning till senhöstens dekorativa gräsvippor som står sig hela vintern igenom.

Den första rabatten är egentligen en rabattkant som är tänkt att ge färg åt en vintergrön plantering med barrväxter, placerad mot en tomtgräns ett staket eller dylikt. Det är ju en fördel om trädgården är vacker året om, då kommer det vintergröna växtmaterialet mest till sin rätt. Denna plantering passar bra för ett läge med vandrande skugga, det vill säga planteringen har sol en del dagen.

I kanten är det en riklig plantering med Astilbe chinensis 'Pumila', som blommar länge med rosa blommor under sensommaren och hösten. Även de avblommade blomställningarna är dekorativa långt in på vintern, de blir då ljusbruna.

Astilben är kompletterad med ruggar av försommarblommande iris, vars stela blad vackert kompletterar de flikiga, sirliga astilbebladen. Irisbladen står vackra hela sommaren och får en fin höstfärg på senhösten.

Mellan perennerna finns grupper med påsk- och pingstliljor, som ger vårfägring och vars blad sedan kommer att döljas av perennernas blad.

Nästa plantering är en ö-plantering vars ena sida syns i bilden. Kan också göras ensidig mot ett staket, plank eller dylikt. Då placeras de högsta växterna längst bak, i detta fall det dekorativa gräset tuvrör, Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster', samt blodtopp, dels den höga arten Sanguisorba officinalis och dess lägre namnsort 'Tanna'.

Framför dessa finns den lysande orangeröda solbruden, Helenium x hybridum 'Indian Summer' och lika eldiga dagliljor, Hemerocallis 'Sammy Russell'.

Samma rabatt sedd från andra sidan visar bl.a. den röda solhatten Echinacea purpurea 'Magnus' och de mognande, sirliga vipporna av Molinia arundinacea 'Windspiel'.

En helt annan färgskala visar en örabatt med kalla nyanser. Här har man använt två olika sorter av rosenstav, den vita Liatris spicata 'Alba' och den kallrosa 'Kobold'.

Till höger ses de avblommade, men fortfarande dekorativa blomställningarna av stäppsalvia, Salvia nemorosa 'Caradonna'. Under sommaren när den blommar, är den lysande blålila med mörkt purpurfärgade stjälkar.

Den låga kärleksörten till vänster, Sedum 'Carl', börjar just öppna sina ljusrosa blommor. Den kommer att blomma långt in på hösten och även de utblommade blomställningarna är vackra.

I vänstra kanten ses en skymt av den enkelblommiga, rosa såpnejlikan Saponaria officinalis som håller på att avsluta sin blomning.


I kanten är det en riklig plantering med Astilbe chinensis 'Pumila', som blommar länge med rosa blommor under sensommaren och hösten.


Lysande orangeröda solbruden, Helenium x hybridum 'Indian Summer' och lika eldiga dagliljor, Hemerocallis 'Sammy Russell'.


Den röda solhatten Echinacea purpurea 'Magnus' och de mognande, sirliga vipporna av Molinia arundinacea 'Windspiel'.


Här har man använt två olika sorter av rosenstav, den vita Liatris spicata 'Alba' och den kallrosa 'Kobold'.


Salvia nemorosa 'Caradonna'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB