Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sena sådder

I slutet av augusti kan varma brittsommardagar ge känslan av en ännu kvardröjande sommar. Skörden på friland och i växthus börjar dock ta slut och ger en fingervisning om att det kan vara dags för nya, roliga sådder.

Av Sylvia Svensson

Det är inte för sent för nya sådder av plocksallat, fältsallat, salladslök, rädisor, asiatiska bladgrönsaker och spenat på friland, i odlingslådor eller kruka i södra delen av landet. Skulle inte sallatslöken hinna bli skördeklar i höst kan den fortsätta växa på våren extra tidigt, det kan även de asiatiska bladgrönsakerna göra om vintern inte blir alltför sträng.

Odla vitlök på hösten

Vitlöksklyftorna kan vi med fördel peta ner nu. Det finns flera sorter att välja bland, inte bara den vanligaste sorten, ’Therador’. Läs om att odla vitlök i trädgården och i fönsterkarmen: Odla egen vitlök!

Växthus i norr

Längre norrut kan man utnyttja växthuset till höstsådden om man vill hålla det igång även under hösten. Man kan så rädisor och asiatiska bladgrönsaker en andra omgång för en sen skörd. Många av de asiatiska bladgrönsakerna kan till och övervintra och växa vidare på våren.

Så inför nästa vår

Om man vill göra en frilandssådd som inte ska komma upp under hösten men starta extra tidigt på våren, kan man i oktober i norr och i november i söder så till exempel morötter, palsternacka, haverrot, svartrot, blad- och rotpersilja, dill och vissa sallater. Även rödbetor och säkert mycket annat också kan man pröva med om man råkar ha frö kvar, det kan lyckas ibland.

Det finns även blommor som kan höstsås, som klint och ringblomma.

#Läs mer om höstsådder#

Höstså grönsaker

#Läs mer om att odla i lådor

Odla bladgrönt i pallkrage Odla smått - skörda stort!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB