Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så lyckas du med klematis

Klematis, framförallt de storblommiga sorterna vill ha god tillgång på vatten och näring. De trivs bäst i väldränerad, mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord. Om vatten tenderar att stå kvar i planteringsgropen utan att sjunka undan, rekommenderas s.k. upphöjd plantering.

Gödsla tidigt på våren med organiskt eller vanligt fullgödselmedel, gärna flytande, till exempel Allgrow, för riktigt snabb effekt. Ett långtidsverkande gödselmedel såsom Weibulls benmjöl kan gärna läggas ut på hösten.

Klematis kan planteras när som helst under året så länge jorden inte är frusen. Man brukar säga att klematis vill ha "huvudet i solen och fötterna i skugga". Detta får nog betraktas som en sanning med modifikation. En vanlig rekommendation är att plantera låga perenner runt plantan för att skugga den nedre delen av stammen. Men framförallt hjälper det till att hålla kvar den viktiga fukten i jorden. Funkia (Hosta) av olika slag fungerar bra och är dessutom snyggt.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Undvik riktigt heta söderlägen om det inte finns lätt skuggande träd i närheten. Öster- och västerläge är oftast att föredra men det finns även sorter som trivs bra i skuggigt norrläge.

Plantan placeras i en hink med vatten en stund innan planteringen så att den är helt genomfuktad. Planteringsgropen bör vara 60 cm djup och lika bred och vara belägen så långt utanför eventuell husvägg att regnvatten kommer åt över hela ytan. Blanda den uppgrävda jorden med lika delar gödslad torvmull och grov sand, grus eller barkmull. Alternativt blandar man jorden med en bra planteringsjord från Emmaljunga i säck, gärna med inblandning av lecakulor och lera.

Fyll gropen med så mycket av jordblandningen att plantan hamnar ca 10 cm under jordytan, d.v.s. ca 2 bladpar ska komma under jord. Fördelen med detta är att från den underjordiska delen av stammen utvecklas snabbt nya skott och rötter. Plantan förgrenar sig bättre och får ett större rotsystem som effektivare kan ta upp vatten och näring. Man garderar sig även mot total nedfrysning. Om vintern är sträng och den ovanjordiska delen fryser bort, kan ändå nya skott skjuta fram underifrån på våren.

Beskär till ca 20 cm höjd direkt efter planteringen. De storblommiga sorternabör beskäras hårt även andra året efter plantering. Det här brukar kännas hårt men betalar sig på sikt. Plantan förgrenar sig bättre och rotsystemet blir större. Man ska inte förvänta sig alltför mycket blomprakt de första två åren utan ge sig till tåls. Ge också den unga plantan ett stöd, till exempel en bambubåge från UP & Grow för att grenarna inte ska brytas av. Och sist, men inte minst, vattna regelbundet för maximal tillväxt.

Tidigt på våren är det bra att täcka jorden runt plantan med kompost, förmultnade löv eller täckbark för att hålla kvar markfukten. Inför första vintern är det klokt att skydda rotsystemet genom att täcka jorden runt plantan med löv och lite granris som håller löven på plats.

Köp dina klematis direkt här hos oss!

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB