Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så fixar du medelhavsstilen i din trädgård!

Att ha sitt eget medelhav hemma är det många som drömmer om. Med röda pelargoner i terrakottakrukor, citronträd som doftar fantastiskt och vilken medelhavsträdgård är komplett utan lavendel? Med små enkla steg kan ni få ert eget medelhav hemma!

Text och bild: Anna Theorin

Det man ska tänka på när man vill få in medelhavskänslan är att försöka göra det sammanhängande. Att man har en del i trädgården, en balkong eller uteplats som får vara medelhavsinspirerad. Det blir bättre än om man putsar ut lite medelhav här och där i trädgården. Det blir en fin helhet om man avgränsar sig till en plats. Man ska försöka att göra det enkelt. Medelhavsträdgårdar går ofta i få färger men fler av samma färg. Krukorna är ofta i terrakotta eller annan lera och pelargonerna är röda i olika nyanser eller så används doftpelargoner som går i milda toner med mycket grönt.

En vinranka, Afrikas blå lilja och en fin men enkel liten pelargon räcker för att få medelhavsfeeling! Pelargoner och Afrikas Blå Lilja tar man in på hösten och förvarar på ett svalt men ljust ställe inomhus. På våren när risken för nattfrost är förbi tar man ut dem i trädgården igen. Pelargoner och Afrikas Blå Lilja kan stå ganska trångt i krukan och de tål en del torka bra. Just Liljan blommar bättre om man inte planterar om den för ofta.  Om man vill använda sig av doftpelargoner istället för röda så kan man med fördel ställa dem i halvskugga. Då blommar de bättre, de röda vill gärna ha full sol dock. Här hittar ni alla pelargoner vi har inne!

Doftpelargoner i stora krukor ger ett maffigt intryck!

Lavendel som får breda ut sig är också en tacksam och vacker växt i medelhavsträdgården. Den klarar torka bra och trivs lika bra i kruka som i rabatten. Lavendel vill ha en väldränerad, mager jord. Det kommer ofta frågor om hur man klipper lavendel och jag klipper mina såhär. Vartannat år klipper jag ner dem helt till marken och vartannat år putsar jag dem bara lite. Detta har fungerat för mig för att få fina fluffiga plantor. Ni hittar våra lavendelplantor här!

Lavendel planterat tillsammans med rosmarin. Rosmarinen är inte härdig här utan måste tas in på hösten. Men tänk er att dra handen genom den här planteringen. Vilken doft!

Ingen medelhavsträdgård är komplett utan minst ett citrusträd tycker jag. Jag gillar den vanliga citronen men nu finns mängder med roliga citrussorter uppe på shoppen. De flesta sköts om på samma sätt. De vill stå soligt och varmt utomhus under sommaren och de kan gärna stå i en lite mindre kruka, man behöver alltså inte plantera om dem varje år. De tål torka bra men när de ska sätta frukt eller blommar så krävs det mer vatten. Jag gödslar mina citroner med speciell citrusgödning och planterar även om dem i citrusjord eller medelhavsjord, ni hittar medelhavsjord här.Under vintern så står mina citrus svalt, cirka 7-10 grader varmt och med extrabelysning. Om jag hade haft ett uterum eller växthus som håller den temperaturen hade jag haft dem där istället.

Ni hittar alla våra medelhavsväxter här!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB