Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Romantiska prydnadsbuskar

Månadens Växttema i maj 2002 är Romantiska prydnadsbuskar bl.a.
Storblommig häggmispel, Amelanchier laevis 'Ballerina'
Bruddeutzia, Deutzia gracilis
Pärlbuske, Exochorda
Brudslöja, Gypsophylla 'Rosenschleier'

Växter med ljus mjuk och romantisk framtoning passar i den formella trädgården likaväl som i den vilda och frodiga. Här ryms karaktärsväxter som häggmispel, bruddeutzia, pärlbuske och brudslöja, alla med generös blomning. Pärlbuske 'The Bride' med sina ljuvliga blommor hör till trädgårdens mest romantiska buskar. Bruddeutzia hör till de lite gammeldags buskarna och blommar i renaste vitt. Det är lättodlade och vackra växter som borde upptäckas av fler.

Månadens Växt, Exochorda macr. 'The Bride', pärlbuske
Det är knopparnas utseende som gett pärlbusken dess namn. Knopparna ser ut som vackra, vita pärlor. Kanske är det deras skönhet som får busken att vila lite i knoppstadiet, innan den intensiva blomningen tar vid.

Växtform: Buskens höjd och utseende varierar med art och sort. Blomningen infaller i maj-juni. Knopparna liknar vita pärlor och sitter i klasar på böjda skott. Blommorna har fem kronblad och är formade som ganska flata skålar. När de vissnat utvecklas dekorativa fröställningar.

Användning: Den både vackra och tåliga pärlbusken lämpar sig som solitär likaväl som i grupper och samplanteringar med andra buskar och perenner. Kan även användas som avgränsning.

Växtplats: Trivs bäst i soligt läge och näringsrik jord. Zon I-III.

Skötsel: Beskär pärlbusken direkt efter blomningen. Skott som blommat skärs tillbaka. Skär över frisk knopp eller sidoskott. När busken etablerat sig bör du gallra bort gamla grenar årligen. Skär av dem ända nere vid marken. Det stimulerar bildandet av nya skott. Gödsla jorden under buskarna varje vår, t.ex. med förmultnad stallgödsel.

Arter och sorter: Pärlbuske, Exochorda racemosa, blir ca 3 m hög och lika bred. Den har ett mjukt och lite yvigt växtsätt. Pärlbusken tycker inte om kalk, den växer gärna i kemiskt sur jord.

Liten pärlbuske, Exochorda macr. 'The Bride', blir ungefär meterhög, ibland upp emot 1.5 m. Den är fantastiskt rikblommande och har stora blommor. Växtsättet är mjukt, sirligt och överhängande.


Exochorda macr. 'The Bride', pärlbuske
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB