Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Romanäs Trädgård

Romanäs Trädgård utanför Tranås ligger i ett naturreservat med sjöutsikt. Trädgårdsodlingen har en ekologisk inriktning. Visningsträdgården är inspirerad av den köksträdgård som grundlades för Romanäs Sanatorium i 1900-talets början. De växter som odlas är i första hand sådana som odlades i den ursprungliga trädgården, vilket inkluderar mer ovanliga grödor såsom sparris, svartrot och druvor.

Som en del av verksamheten finns även traditionella husdjur, som höns, gäss, ankor, getter, får, grisar, åsnor och hästar. Hästarna används även i trädgårdens skötsel, övriga djur träffas i djurhagarna. Under sommaren anordnas också särskilda aktiviteter, t ex guidade rundvandringar, hästkörning och ponnyridning. Under vår och försommar kan man få se djurens ungar, kycklingar, killingar, mm.

Trädgårdsbutiken försäljer grönsaker, blommor, frön, jord och gödsel, mm.

Miljön/Historia
Romanäs är en trakt full av kultur och historia. Romanäs kom upp på Sverigekartan i början av 1900-talet. Lärarinnan Julia von Bahr valde platsen att bygga ett sanatorium för människor drabbade av TBC. Den vackra naturen, rena luften, och det friska vattnet gav hopp och styrka åt de kroniskt sjuka. Att Romanäs nyligen klassats som naturreservat bekräftar den unika miljön här. Poeten Harriet Löwenhjelm tillbringade sina sista år här, och lät sig inspireras till många av sina mest berömda rader, som "Tag mig, håll mig, smek mig sakta..." Samma naturskönhet har gett konstnärer som Knut Ekwall och hans dotter och dotterdotter Runa och Torun Bulow-Hube en stark anknytning till Romanäs. Arkitekten Carl Westman ritade alla byggnader till sanatoriet, som fortfarande står kvar.

När nedläggningen av Romanäs behandlingshem var ett faktum 1998, blev det möjligt för paret Svärd att köpa anliggande Romanäs Trädgård. En rad händelser grundlade idéer som ledde till att den ekonomiska föreningen Romanäs Trädgård Kultur och Turism bildades.

Föreningens målsättning är att

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu
Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB