Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rhododendron 'Ramapo'

Månadens Växt i april 2001 är Rhododendron 'Ramapo' Kudd-alpros

BLOMRIK RHODODENDRON FÖR SMÅ TRÄDGÅRDAR

I den lilla trädgården passar små växter, gärna sådana som har en speciell utstrålning. 'Ramapo' är en liten lågväxande Rhododendron som kallas kudd-alpros på svenska och som har valts till Månadens Växt i april.

Våra trädgårdar har en tendens till att bli allt mindre men i gengäld planerar vi dem desto bättre. Vi vill ha grönskan så nära inpå husknuten som möjligt och mötas av härlig blomsterprakt vid första steget utanför dörren. Det gör att även om vi har gott om utrymme, så är det området närmast huset som får vår mesta omtanke - och där kommer småvuxna växter verkligen till sin rätt.

En härlig växt, som väcker berättigad uppmärksamhet, är den lilla rododendronbusken 'Ramapo', en hybridform som efter en av sina föräldrar kallas kudd-alpros på svenska. Den är inte helt ny. Men med det nya, förtätade trädgårdsmodet har den kommit riktigt i ropet.

Hybrider av Rhododendron kallas ibland för "perfekta Rhododendron". Det beror på att genom att korsa äldre sorter med välkända egenskaper, så får man fram nya sorter, där allt det bästa har tagits tillvara. Det kan handla om utseende, blomningstid, härdighet m.m.

Stamtavla

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

'Ramapos' officiella härstamning skrivs Fastigiatum x Carolinianum. Samma "stamtavla" har en annan omtyckt lågväxande rododendron som heter 'Little Gem'. Den korsningen har gett växten flera egenskaper som gör den speciell. Ett är växtsättet som är lågt och utbrett. Busken blir sällan högre än 50-60 cm, och en enda planta kan med tiden breda ut sig över en meter eller mer. I motsats till en del annan Rhododendron så trivs den utmärkt i full sol. Allt detta gör den utmärkt för plantering i rabatter, som blommande marktäckare eller helt enkelt i en stor kruka, där den snart på ett dekorativt sätt väller ut över kanterna.

Men ändå är det blommorna som väcker mest uppmärksamhet. När 'Ramapo' slår ut i slutet av maj, står de små trattformade blommorna som en sky kring plantan och blomningen varar några veckor. Färgen kan beskrivas som spännande pastellila, en inte alltför vanlig färg i växtvärlden.

Bladverket är också värt en egen beskrivning. De nya skotten förstärker växtens kompakta utseende och har en attraktiv blågrå färg som mörknar på sensommaren. Dessutom har bladen en behaglig aromatisk doft som finns kvar efter blomningen.

Mycket härdig
Ytterligare en egenskap, som är mycket viktig för svenska förhållanden, är buskens enastående härdighet. Det är en egenskap som den ärvt från Carolinianum-gruppen och som gör att busken övervintrar i stor del av Sverige. Ända till zon V har angivits, men där ska man kanske ändå vintertäcka om inte snön ger skydd.

Ofta är också vårsolen mer förrädisk än vinterkylan och det gäller hela landet. Om solen strålar på de vintergröna bladen innan tjälen gått ur marken, kan växten torka ut. Den risken kan man minska genom att sätta säckväv eller annat skydd mellan busken och solen.

Buskar odlade i kruka klarar inte heller samma kyla som markodlade. Så när temperaturen sjunker och jorden riskerar att frysa ihop är det bäst att ta in krukorna och ställa dem svalt men ljust tills temperaturen åter stiger.


Månadens Växt i april är kudd-alpros, en lågväxande Rhododendron som gör sig fint i rabatter, som blommande marktäckare eller helt enkelt i en stor kruka.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB