Recept på kirskålspaj
Kirskålspaj: Tradition och njutning från svenska ogräs
Lite värme och mycket regn, och trädgården exploderar av liv – ibland på de mest otippade sätt. Maskrosor och kirskål dyker upp i mängder; ogräs för många, men för vissa av oss en riktig delikatess. Just nu är det fortfarande risk för nattfrost, så förutom lite potatis och lök har jag inte satt eller sått något än. När vågar man egentligen börja? Ogräset växer ändå, tåligt mot frostnätterna. Jag blev så ivrig av att trycka tillbaka maskrosorna att jag glömde spara några späda blad till sallad, men det gör inget – maskrosor är envisa och kommer garanterat igen! Kirskål däremot har jag sparat, och här kommer ett mycket bra recept på en paj. Den är gjord på svenskt ogräs men med några tydliga slovakiska och grekiska inslag.
Recept: Kirskålspaj
Pajdegen är hämtad ur Anna Bergenströms bok Annas nya mat – en riktig skatt bland svenska kokböcker, och jag återvänder ständigt till hennes recept.
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 150 g kylskåpskallt smör eller margarin
- 2 msk kallt vatten
Kör allt i matberedare några sekunder tills degen ser ut som stora smulor. Tillsätt vatten och kör tills degen snabbt går ihop till en boll. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen minst en timme. Förgrädda skalet i 200°C i cirka 15 minuter tills det fått lite färg.
Fyllning
- 3 liter kirskål (bara blad, ta bort stjälkar noga)
- 1 medelstor lök
- 3 vitlöksklyftor eller 1 solovitlök
- Olivolja
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 3 dl riven ost
- Timjan
- Libsticka
- Färskmalen svartpeppar
- Svarta oliver – helst kalamata med kärnor, då smak och färg är överlägsen vanliga urkärnade
- Grekisk fetaost
Gör så här
- Förväll kirskålen snabbt i kokande vatten och låt rinna av ordentligt.
- Hacka löken och stek den mjuk i olivolja tillsammans med pressad vitlök.
- Blanda i kirskål – rör om tills allt fått gå ihop och smaken mognat.
- Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Fördela små tärningar av feta och halverade, urkärnade kalamataoliver jämt över fyllningen.
- Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och kryddor – smak av med timjan, libsticka och svartpeppar – och häll över.
- Grädda pajen i 200 grader i 30-35 minuter tills den är gyllene och genomgräddad.
Du kan självklart byta ut kirskål mot mangold eller spenat om du vill, men just den där svala, våriga smaken av ogräs är något speciellt. Faktum är att det ofta dyker upp nya varianter i svenska kök, beroende på vad säsongen och trädgården bjuder just då.
Variationer på kirskålspaj
Det finns otaliga sätt att variera denna klassiker. Många tillsätter svamp, exempelvis champinjoner, som först steks med lök innan allt läggs i pajskalet och gratineras under osttäcke. Andra toppar med körsbärstomater och extra färska örter som timjan eller libsticka strax före gräddning, för extra färg och arom.
Näringsvärde och tips
En generös bit paj innehåller cirka 521 kcal, 16 g protein, 25 g kolhydrater och 39 g fett – [enligt de vanligaste näringsberäkningarna för pajer med ost och ägg]. För bästa smak: plocka unga, späda kirskålsblad, ta bort stjälkar, skölj noga och förväll snabbt för att mildra eventuell bitterhet.
Genom att omfamna dessa “ogräs” får du inte bara en fantastisk smakupplevelse utan minskar också matsvinn i trädgården. Det är svensk mattradition när den är som mest kreativ och hållbar.
Smaklig måltid!
Fler idéer och inspiration
Om du söker fler idéer, finns otaliga varianter och tips i både Annas nya mat och på svenska matbloggar – låt trädgården och säsongen styra vad din nästa paj ska innehålla!