Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ranunkler

Eftersom ranunkler finns i så många färger kan de kombineras med de flesta andra blommor, det är bara att välja en färg på ranunkeln som passar för tillfället. Ranunkel finns också som krukväxt.

Från Blomsterfrämjandet

Namn: Bukettranunkel / Hybridranunkel, Ranunculus asiaticus / Ranunculus x arendsii.

Familj: Ranunculaceae, rankunkelväxter.

Ursprung: Kreta och SV Asien.

Färg: Röd, gul, orange, vit, vinröd, rosa.

Beskrivning: Ranunculus - namnet är en låneöversättning från grekiskans batrachion, grodört och är en sammansättning av latinets rana, som betyder groda och unculus, ett diminutivsuffix. Sammantaget betyder ranunculus således liten groda. Namnet syftar på vissa arters förkärlek för vatten eller vattenrika lokaler. asiaticus - från Mindre Asien. arendsii - efter Georg Arends, tysk plantskoleägare (1863 - 1952).

Bakgrund: Ranunkler finns tillgängliga i handeln i februari-maj och i november-december.

Egenskaper: En mycket vacker blomma vars växtsaft dock kan irritera huden.

Placering: Sval placering ökar hållbarheten.

Sorter: Ranunculus asiaticus 'Bloomingdale' är mycket vanlig.

Skötsel: Vattnet ska vara ljummet, runt 20°C, och en normal dos näring tillsätts i vattnet. Hållbarheten är mellan 8 och 15 dagar. Stjälkarna ges ett nytt snitt och de nedersta bladen avlägsnas innan blommorna sätts i vatten. Drag och hög luftfuktighet bör undvikas eftersom de kan orsaka svampangrepp vilket i sin tur ger fula blommor och en sämre hållbarhet. Ska köpas när knopparna börjar visa färg.

Användning: Eftersom ranunkler finns i så många färger kan de kombineras med de flesta andra blommor, det är bara att välja en färg på ranunkeln som passar för tillfället. Ranunkel finns också som krukväxt.

Produktionsmetoder: Förr odlades ranunklerna nästan uteslutande från knölar. Dessa utvecklades från frön som såtts året innan. Snittblommorna utvecklades således från knölarna under det andra året. Idag finns emellertid sorter som frösås och som blommar redan första året. Det är i dagsläget därför vanligare att odlare frösår eller köper färdiga pluggplantor av ranunkler som de sedan driver i blom. Produktionen tar ca 3 månader. Eftersom blomproduktionen avstannar vid temperaturer över 17°C ska temperaturen vara låg. Vanligtvis hålls den mellan 5 och 7°C. På grund av risk för mögelangrepp ska också luftfuktigheten ska vara låg. Eventuella skadedjur bekämpas i allmänhet med hjälp av biologisk bekämpning.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB