Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rabatt med dagliljor

Har du fastnat för dagliljor, dessa vackra, ståtliga blommor? Du är inte ensam om det och i år är dagliljan även Årets perenn!

Av Sylvia Svensson

Många av oss samlar på de härliga dagliljorna, Hemerocallis. Det går utmärkt att göra en rabatt med enbart dagliljor, men irisar och större funkior är passande kompanjoner till dem. Funkior och nävor som kantväxt kan täcka "fötterna" på de något stela dagliljorna så att det blir en mjukare övergång.

Vårstjärna inleder säsongen

På våren kan det finnas ett antal smålökar som undervegetation, de blommar först och sedan täcks den vissnande blasten över av de stora daglilje- och irisbladen. Det är vackert med en vårblommande matta av förslagsvis vårstjärnor, Scilla forbesii, som är en art i familjen hyacintväxter. Den finns i ljusblått, rosa och vitt, blir cirka 10-15 centimeter hög och bildar täta mattor med tiden. Från denna matta av vårstjärnor kan det här och där höja sig ett antal tulpaner för att ge lite höjd åt vårplanteringen.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

#Dagliljan finns i massor av färger och namnsorter#

Det finns minst 55000 namnsorter av dagliljor, ett imponerande antal. Det finns också några rena arter av daglilja i odling, såsom Hemerocallis lilioasphoderus, gul daglilja, Hemerocallis citrina, blekgul daglilja, Hemerocallis fulva, brunröd daglilja, och dess fyllda sort 'Kwasno Variegata'.

Färgtema med dagliljor

Du kan samla ihop olika sorter av dagliljor och irisar efter en färg för att rabatten ska se harmonisk ut. Samlingen kan sedan glida över till ett annat färgtema med mellanfärger som övergång, till exempel från rött över till orange och sedan gult.

Du kan också placera de olika färgerna något åtskilda i egna "avdelningar" eller endast hålla dig till ett färgtema med favoritfärgen och inte ha allihopa.

#Såhär trivs dagliljan bäst#

Dagliljorna trivs i en välgödslad, lätt fuktig jord i full sol. Vattna rejält om det inte regnar och gödsla på våren och med några veckors mellanrum fram till det att dagliljorna börjar blomma. Du kan behöva dela på ruggarna med några års mellanrum för att de ska växa snyggt och behålla vitaliteten.

Bilderna i den här artikeln visar bland annat vyer från den stora, ärvda dagliljesamlingen, den så kallade Candow-rabatten, i Göteborgs Botaniska trädgård.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB