Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pynta din trapp till Halloween!

Halloween blir bara större och större för varje år som går. Inte mig emot. Jag älskar Halloween. Skräckfilmer på tv, barn som knackar på och säger "bus eller godis!", pumpor och mustiga färger. Halloween är här för att stanna och jag har höstpyntat min trapp i Halloweenanda!

Happy Halloween!

Text och bild: Anna Theorin

Jag valde att pynta min trapp med naturliga material, alltså inga plastspindlar eller skelett här inte. Jag tycker det är väldigt roligt med sådant med men jag vill kunna ha kvar mitt pynt även efter halloween är över och väljer då färger och växter som passar ända in till december! Man kan kalla det höstpyntning med en halloweentwist. Tänk på att göra det enkelt för er, less is more ibland och eftersom vi faktiskt inte bor i USA så behöver du inte tävla med grannen om mest pynt ;)

Just halloweenveckan här i min zon brukar betyda att nu är det dags att ta in pelargonerna och plantera uteväxterna. Kanske klippa gräsmattan en sista gång och plocka undan sommaren. Temperaturen i år är dock fortfarande hög så både citrus och rosmarin får stå kvar på sin plats ute.

Jag valde att ha prydnadspumpor i en gammal korg som jag fyllde med löv först. Anledning är att att jag har persilja planterad under som jag vill spara och tyckte det var enkelt och snyggt. Om man ska göra små ljuslyktor av prydnadspumpor hade jag rekomenderat att använda en skruvdragare med borr. De är mycket hårdare än de vanliga orangea pumporna och det tog mig väldigt lång tid att göra den gröna lyktan.

Om man inte vill använda färska pumpor ute kan man ta en vacker i betong! Den kan du även spara tills nästa år eller ha ute året om.

Ljuslyktor är alltid en bra idé oavsett höst, vinter eller sommar. Jag valde orangea ljus eftersom jag tyckte det passade bättre. Tänk dock på när ni köper ljus att vissa är vita innuti och bara har färg på utsidan. Om ni vill ha en viss färg som ska lysa hela tiden köp de med genomgående färg. I pumporna har jag använt mig av batteriljus. Det kändes säkrare och nu för tiden är de både billiga och bra. Det "fladdrar" precis som levande ljus hade gjort. Här hittar ni alla våra ljuslyktor och härfinns de batteridrivna ljusen.

Som växter i krukorna gick jag lite utanför vad jag brukar. Jag ville inte bara ha ljung utan något annorlunda. Jag valde varigerad skuggröna blandat med hebe och bergenia i ena krukan. Alla tre är perenna och vintergröna vilket gör att det inte bara kommer se vackert ut hela vintern utan jag kan även plantera ut dem sen när våren kommer! Det är möjligt att jag ändrar om lite inför julplanteringen men det är en bra bas i alla fall. Här hittar ni alla våra höstväxter och majoriteten är perenna.

I den andra krukan valde jag att ha klockljung, den är tyvärr bara ettårig, och hebe. Här i kommer jag ta bort pumpan sen när jag vill ändra om. Klockljungen lyser verkligen upp! Man skulle även kunna ta cyklamen eller sedum i krukorna. Den fina klockljungen hittar ni här.

Och glöm nu inte alla löv! Jag spred ut löv lite varstans och täckte jorden i krukorna med löv. Det gör att det ser mer levande och höstigt ut! Sen att löven har så vackra färger nu gör det hela inte mindre vackert direkt.

Ha nu en underbar Halloweenvecka och glöm inte att vi nu har fått in både cyklamen och andra härdigare utplanteringsväxter på odla. Just cyklamen klarar ett par minusgrader! Den rosa hade varit mycket vacker ihop med något orange eller gult.

Happy Halloween!

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB