Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pulmonaria

Pulmonaria - spännande perenner för halvskuggiga lägen.

Pulmonaria eller lungört är ett gammalt växtsläkte i våra trädgårdar, men ändå inte så välkänt. Släktet som tillhör familjen Boraginaceae, innehåller cirka tio arter, de flesta hemmahörande i Europa.

Det finns många nyare namnsorter med mycket vackra silvriga och/eller prickiga blad, som verkligen kan lysa upp i skuggan. Men även de rena arterna som vi har i odling kan försvara sin plats i sortimentet.

Pulmonaria blommar med blåa, lila, vita eller rosa blommor huvudsakligen på våren. Några sorter har rödrosa knoppar som öppnar sig till lilarosa blommor, som när de åldras, till slut blir blåa. Vilket förvandlingsnummer!

Blomningen inleds ibland så tidigt att bladen inte har hunnit med, utan plantans första knoppar kommer upp och börjar blomma några cm från markytan. Blomstjälken sträcker på sig, fler blommor öppnas och bladen börjar komma upp från några dagar till någon vecka efter blommorna.

Särskilt den rena arten, den på Sydsveriges torrängar vildväxande Pulmonaria angustifolia, smalbladig lungört, är tidigt ute. Den har mörkrosa knoppar som slår ut till mörkblåa blommor som mognar till lilarosa. Smala, gröna blad som kommer efter blommorna. Den gillar också ljusare placering och torrare jord än de övriga. Härdig till zon 4.

Däremot har P. rubra, röd lungört, röda knoppar som öppnar sig till rödrosa blommor som behåller färgen. De gröna bladen är också bredare, nästan hjärtlika. Kommer från Karpaterna och Balkan. Zon 4.

Vanligast i odling hos oss är troligen den brokbladiga lungörten, P. saccharata. Den kommer från Italien och har breda, mycket dekorativa blad med oregelbundna, silvervita fläckar. Blommorna är först rödlila, sedan blålila. Härdig till zon 6.

Då det redan finns en hel del namnsorter, och fler kommer ständigt, går jag inte närmare in på dessa. De flesta är mycket vackra som marktäckare i woodland, i framkanten och som mellanväxt i buskplanteringar, i perennrabatter med Hosta och andra skuggväxter och även i större urnor på den skuggiga sidan.

Jord och placering
Pulmonaria vill växa i vandrande skugga, gärna under lätta lövträd i ett svalt woodland. Den vill gärna ha sol på våren så den vaknar och tackar för morgonsol under sommaren. Den gillar woodlandjord, alltså lätt fuktigt, humusrik lövjord gärna med torv i, som skall vara väldränerad och välgödslad.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Odjur och elände
Tyvärr är Pulmonaria snigelmums, så snigelmedel kan rekommenderas. 
Den är också bambi-mums, så skyddsåtgärder med hjälp av nät eller avskräckningsmedel i rådjurstäta områden behövs.

Stark sol under eftermiddagens varma timmar kan orsaka mjöldagg och brännskador. 
Då växterna vill vakna upp så tidigt på våren, kan sena frostnätter skada dem, täck om starkare frost utlovas! Lätt frost klarar de däremot galant.

Förökning
Arter kan förökas genom frösådd och ofta försörjer växten den biten själv. Fröna är inte så lätta att samla, det finns nämligen bara ett enda, glänsande svart frö efter varje blomma och blomstjälken böjer sig ned efter avslutad blomning och släpper fröna, så de är svåra att hitta. Om du lyckas samla frön, skall de sås omgående efter mognaden, de är färskgroende men kräver i regel en kylperiod innan de gror.

Lungört korsar sig lätt så om du har flera sorter, är det inte säkert att du får likadana som moderplantorna!

Man kan också dela större plantor på våren eller på hösten och man kan ta rotsticklingar på försommaren.

För kommersiella ändamål används numera mest mikroförökning.

Då lungörten inte är så allmänt känd, kan man förvåna sina grannar och vänner genom att plantera en hel samling sådana på de mer skuggiga ställena. De nyfikna frågorna lär inte låta vänta på sig…


P. 'Redstart'
Foto: Viktoria Serafin


P. 'David Ward' Foto: Viktoria Serafin


P. 'Marry Mottram'


P. 'Majestee'


*Pulmonaria longifolia
Foto: Bernt Svensson*

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB