Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prydnadskål & pyssel

Årets sommar har varit en av de soligaste på flera år och många av oss har njutit i fulla drag, inte minst av de härliga sommarkvällarna. Nu nalkas snart hösten som, om vi har tur, blir lika ljuvligt vacker på sitt sätt!

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Efter tidernas sommar är det dags att förbereda sensommarens och höstens planteringar. Det är en bra tid att njuta av alla fina bär och blommor som finns i trädgården och skogen och piffa upp såväl ute som inne.

Användbar prydnadskål!

En mycket användbar och karaktärsfull växt som nu finns i butikerna är prydnadskålen. För att få finaste höstkrukan är det dags att plantera den redan nu. Prydnadskål som planteras på sommaren eller sensommaren hinner rota sig ordentligt innan höstrusket och kylan slår till, vilket gör att den håller sig fin under lång tid. Lite extra näring till dina plantor vid planteringstillfället ger dessutom klara färger och kraftiga plantor.

#Prydnadskål finns i många läckra varianter#

Färgskalan på prydnadskål går från vitt, rosa och grönt till purpur och det finns även flerfärgade. Vissa sorter har helt släta blad, andra har krusiga eller flikbladiga. Prydnadskålen är vacker i höstplanteringar och håller sig fin långt efter det att frosten kommit. Ju svalare väder desto klarare blir färgerna och plantorna kan stå fina hela vintern innan de slutligen faller ihop.

#Skapa vackra samplanteringar#

Prydnadskål är vacker att samplantera med andra sensommar- och höstblommor som till exempel cyklamen, höstaster eller silvergirlang. Mycket effektfullt är också att fylla en stor kruka eller ett stort fat med mängder av prydnadskål. De kan gärna planteras symmetriskt, det ger en härlig struktur. Placeringen är enkel eftersom prydnadskål trivs i alla väderstreck. Den fungerar bra att plantera i vanlig blomjord, men allra bäst trivs den i lerig jord. Viktigast för ett bra resultat är regelbunden vattning så att jorden hålls fuktig.

#Prydnadskål - ätbar dekoration#

Lite kuriosa är att prydnadskålens vetenskapliga namn är Brassica oleracea och att redan romarna använde Brassicas för benämningen av kål. Prydnadskål används i princip uteslutande för dekoration, men går även, precis som andra kålarter, att äta.

Sensommar och höst bästa skördetiden

Sensommaren och hösten är bästa skördetiden och det finns goda möjligheter att ta vara på det överflöd som naturen bjuder på. Skafferiet kan fyllas på med marmelad, sylt och saft och kylen med färska kryddor, frukter och bär.

#Pyssel av dekorativa frukter#

Många träd och buskar har dekorativa frukter som kan användas som ögongodis. Prydnadsaplar, rönnar, fläder och benved är exempel på arter som har otroligt dekorativa frukter och bär. Plocka in det som du har i din närhet och gör något vackert av det!

Söt äppelring till prydnad Klipp av en ståltråd till önskad storlek. En avbitare och en liten tång är bra redskap att ha till sin hjälp. Ståltråden kan formas till en ring, ett hjärta eller någon annan form som man tycker är fin. Gör en liten krok i ena änden och trä sedan på prydnadsäpplen, eller äpplekart som ändå ska gallras bort. Avsluta med att böja ståltråden till ytterligare in liten krok som krokas ihop med den första. Perfekt att hänga vid dörren eller runt en kruka.

Gör ett band av bär Använd en lite tjockare tråd och en nål. Trä ett band av färgglada bär, till exempel rönnbär. Avsluta med att knyta ihop till ett halsband och trä halsbandet runt dina krukor. Det är också fint att inte knyta ihop snöret utan bara göra rönnbärstrådar som gärna kan hängas upp i fönstret.

Komponera en vacker bricka Ta in lite av trädgårdens och skogens härligheter i hemmet. En bricka med ljus, bär och några fina blommor gör sig utmärkt på köksbordet.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB