Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prydnadgsgräs - att välja sort

Det är lätt att falla för ett ståtligt prydnadsgräs som breder ut sig i all sin yvighet. Men passar just det hos dig? Tack och lov finns det så många sorter av prydnadsgräs att alla kan hitta sorter som passar. Odla.nu berättar vad du ska tänka på.

Av Katarina Kihlberg

Fråga en trädgårdsägare vilka egenskaper de värdesätter hos växter och svaret blir att de ska vara lättskötta, vackra hela sommaren och tilltalande även på vintern. Prydnadsgräsen med sin fantastiska sortrikedom och sina förtjusande blomspiror som skiftar i färg och form under året lever med bravur upp till kraven. Som bonus bjuder gräsen på en konsert med svepande vippor och prasslande strån.

Vilket prydnadsgräs passar dig?

Det finns mängder av prydnadsgräs att välja mellan – för sol, halvskugga och skugga och för alla jordmåner. Välj sort efter de förhållanden du har i trädgården så får du en välmående, vacker och lättskött växt. Vidare finns allt från låga, täta prydnadsgräs till riktigt höga som svajar graciöst mer än två meter över marken. En del har praktfulla vippor medan andra har sitt största värde i att vara vintergröna eller marktäckande. Tänk därför efter före besöket i plantskolan med hjälp av ett par relevanta frågor:

#Vilken funktion ska prydnadsgräset ha i min trädgård?#

Ska det vara en solitär vid entrén, en marktäckare, utfyllnad eller spännande kontrast i perennrabatten, eller ett helt nytt tema med massor av olika sorters gräs? Glöm inte att det finns gräs som gör sig utmärkt i kruka samplanterat med sommarblommor eller kryddor.

#Vilka är förhållandena på platsen där gräset ska stå?#

Är det sol, skugga, fuktigt, torrt? Finns det plats för växter att breda ut sig eller ska de ta plats på höjden? Svaren på frågorna leder fram till vilka egenskaper ditt gräs ska ha. Sedan är det bara att fråga i plantskolan efter lämpliga sorter.

Läs mer om prydnadsgräs!

Prydnadsgräs olika sorter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB