Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Praktfull alunrot!

Säg alunrot och många tänker på något färgglatt i rabattkanten. Fast alunrot är så mycket mer än bara en kantväxt, den kan användas i alla sorters planteringar från sommarkrukor till senhöstens planteringar och den finns i massor med namnsorter!

Av Sylvia Svensson

Alunrot, Heuchera, är ett släkte med cirka 55 arter fast antalet namnsorter är många gånger större. De flesta alunrötter i handeln idag är hybrider mellan olika arter.

Färggranna perenner!

Alunrot är fantastiska perenner som i första hand stoltserar med sina färggranna bladrosetter, även om många också blommar vackert. Blommorna är små och sirliga på höga, tunna blomstjälkar som svajar ovanför bladrosetten. Blommorna kan vara vita eller gräddfärgade eller olika nyanser av rosa eller rött. Alunroten blommar i juni-juli.

#Alunrot finns i massor med bladfärger#

Det är alltså bladen som är den stora begivenheten och det kommer nya sorter varje år i ännu fler färgkombinationer. De första alunrotsorterna hade gröna eller purpurfärgade blad, numera finns det även blad i silver, brons, tenn, koppar, guld, limegult, bärnstensfärgat, ametistfärgat, chokladbrunt, aprikosfärgat, orange och näst intill vitt. Bladen kan dessutom vara fläckiga, marmorerade och strimmiga på många olika sätt. Kika gärna även på bladundersidan som i många fall har en annan färg än ovansidan. Till det kommer att bladfärgerna ofta förändras under sommarens gång.

#Så här vill alunroten ha det#

Alunroten är inte särskilt kräsen av sig, den kan planteras i de flesta jordar som är väldränerade och humusrika. Undvik tunga lerjordar. Placera alunroten på en lätt solig till halvskuggig växtplats. Det finns dock sorter som inte alls tål gassande sol, särskilt de ljusa, gulbladiga som 'Lime Rickey' och den metalliska ’Silver Scrolls’, vars blad blir brända i solen. Plantera sådana alunrotsorter i ljus skugga.

#Planteringstips för din alunrot#

Ge gärna alunroten en lugn bakgrund så att dess fantastiska blad kommer till sin rätta. De passar bra framför perenner som blommar senare, framför barrväxter med olika gröna nyanser eller varför inte tillsammans med prydnadsgräs. Alunrot gör sig fint även i krukor tillsammans med samstämda sommarblommor eller i höstglädjekrukor tillsammans med astrar, ljung, hebe och liknande.

#Alunrot finns i massor med namnsorter#

Det finns hundratals namnsorter av alunrot och jag har därför begränsat mig till att nämna några få av varje färg:

Purpurfärgade: ’Amethyst Myst', ‘Checkers’, 'Plum Pudding', ‘Purple Petticoats’

Gula till limefärgade: ‘Key Lime Pie’, ‘Lime Rickey’, 'Citronella'

Brons, koppar, orange, aprikos, bärnsten: ’Amber Waves’, ’Caramel’, ’Creme Brulée’, ’Marmalade’

Silverfärgade, silvermarmorerade: ‘Beauty Colours’, ‘Mint Frost’, ‘Silver Scrolls’, ‘Strawberry Swirl’, ‘Venus’

Chokladfärgade, mörkbruna, nästan svarta: ‘Chokolade Veil’, ‘Chokolade Ruffles’, ‘Licorice’, ‘Stormy Seas’

Vitbrokiga blad: ‘Champagne Bubbles’, ’Monet’, 'Pluie de Feu', 'Snow Angel'

Ametistfärgad, mörkgrå: ‘Amethyst Myst’, ’Fireworks’

Metalliska och blanka blad: 'Green Spice', 'Silver Scrolls', 'Obsidian'

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB