Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plötsligt händer det

Text & foto: Anna-Karin Lindström

Först trodde jag det inte utan måste titta efter igen. Jo, det var en knopp! Och inte bara en utan tre stycken. Två år tidigare hade jag fått ett litet roligt skott av en arbetskamrat. Plantan hade mörkt sammetsgröna spetsiga blad med ljusröda längsgående ränder. Jag hade glömt vad hon sagt om växten och visste inte hurdana blommorna skulle bli. Nu var det november och ganska snabbt växte långa ljusa stjälkar upp och efter ca tre veckor slog knopparna ut. Det kom fram ljusa blommor i ax som påminde om nattvioler. De höll sig sedan i flera veckor. Jag fick veta att växten är en orkidé, men till skillnad från storblommiga sorter sköter man den som en vanlig krukväxt och den behöver ingen speciell jord. Detta hände år 2005. Nästa år var det dags igen, kanske något senare, nu med fyra knoppar. Odla.nu har upplyst mig om namnet:Ludisia discolor.

En annan av mina krukväxter som har en väldigt rolig knopp och blomma är elefanttungan, Haemanthus albiflos. Den har blommat under senare delen av hösten och en gång lagom till advent. Blomman liknar en rakborste och ser ut att bestå av endast pistiller och ståndare. Ibland bildas många små ljusröda bär. Släktingen bollilja (Haemanthus multiflora) fanns att köpa som lök för några år sedan på trädgårdsmässan i Stockholm, men elefanttunga har jag aldrig sett i handeln. Det är väl få knoppar som är så spännande som de liljeliknande växternas. Det kan vara amaryllis (Hippeastrum) med oändligt många sorter, mönjelilja (Clivia minata) eller den exklusiva Crinum som jag aldrig sett i blom. Plötsligt upptäcker man något som är tjockare än ett blad som sticker upp och sedan följer en spännande tid när man följer knoppens utveckling till fullt utslagen blomma.

Kaktusarna har också intressanta knoppar och blommor. Jag har aldrig haft möjlighet att se nattens drottning och känna doften av den. Vi har nog läst skildringar av hur folk samlades hos kaktusägaren och satt och väntade i flera timmar på det magiska ögonblicket när blomman skulle öppnas. Men hur kan man veta vilken natt det ska ske? Själv fick jag en liten planta av en bladkaktus, den växte raskt och blommade redan andra året med karamellskära blommor. En verkligt lättodlad krukväxt.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Det är inte för inte som knopp rimmar på hopp. Den som har blomsterodling som hobby har rika tillfällen att hoppas och chansen att få sina förhoppningar infriade är mycket större än om man köper en lott. Vi blir glada, uppmuntrade och mår bättre. Detta gäller inte minst lite äldre människor. Odling förlänger livet.

Anna-Karin Lindström


Ludisia discolor


Ludisia discolor


Elefanttunga, Haemanthus albiflos

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB